Uzavrieť obchodné dohody s EÚ bude ťažšie, týka sa to aj Britov

Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, ktorý povedal, že kľúčové časti obchodnej dohody medzi EÚ a Singapurom musia schváliť všetky členské štáty, by mohlo ovplyvniť budúce vzťahy EÚ a Veľkej Británie.

16.05.2017 15:09
debata (1)

Súd sídliaci v Luxemburgu uviedol, že obchodnú dohodu podpísanú v roku 2013 môžu inštitúcie EÚ uzavrieť iba spoločne s členskými štátmi. EÚ doteraz mohla schvaľovať medzinárodné dohody buď prostredníctvom svojich inštitúcii a súčasným schválením vládami členských štátov, alebo prostredníctvom národných parlamentov.

Ak budú musieť medzinárodné obchodné dohody schvaľovať všetky parlamenty, uzatváranie budúcich obchodných dohôd by mohlo trvať ešte dlhšie ako teraz. Podľa Alice Darlingovej z londýnskej právnej firmy Clifford Chance rozhodnutie Súdneho dvora EÚ by mohlo urobiť zo schvaľovania obchodnej dohody medzi Britániou a EÚ po brexite zdĺhavý proces. „Cieľ britskej vlády dosiahnuť komplexnú obchodnú dohodu medzu Britániou a EÚ v najbližších dvoch rokoch bude náročný,“ konštatovala.

Súdny dvor Európskej únie v utorkovom rozhodnutí uviedol, že hoci mnohé prvky môže dohodnúť a schváliť samotná EÚ, členské štáty sa musia na procese podieľať, ak ide o niektoré pravidlá pre zahraničné investície a klauzuly týkajúce sa riešenia sporov medzi členskými štátmi a investormi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Európska únia