Ruská ekonomika v prvom štvrťroku opäť rástla

Ruská ekonomika začiatkom tohto roka pokračovala v raste. Hrubý domáci produkt sa podľa predbežných údajov tamojšieho štatistického úradu v prvom štvrťroku medziročne zvýšil o 0,5 percenta. V poslednom štvrťroku minulého roka stúpol o 0,3 percenta po predchádzajúcich siedmich štvrťrokoch poklesu za sebou.

17.05.2017 20:47
debata (10)

Ruská ekonomika sa teraz začína zotavovať z útlmu, za ktorým stáli nižšie ceny ropy a sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej kríze. Ruský minister hospodárstva Maxim Oreškin začiatkom apríla predpovedal, že v celom tomto roku by sa mal ruský HDP zvýšiť o dve percentá po minuloročnom poklese o 0,2 percenta.

Nezávislí odborníci sa však k tomuto výhľadu stavajú skepticky. Analytici a ekonómovia podľa najnovšieho prieskumu agentúry Reuters odhadujú tohtoročný rast ruskej ekonomiky len na 1,1 percenta.

Investori spochybňujú tiež presnosť ruských údajov o HDP. Ohlásený pokles ekonomiky za minulý rok o 0,2 percenta bol totiž oveľa miernejší, než sa predpokladalo. Štatistický úrad tento rok navyše opravil tempo hospodárskeho poklesu v roku 2015 na 2,8 percenta z predtým ohlásených 3,7 percenta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP