Dlhy Američanov prekonali doterajší rekord z roku 2008

Dlh amerických domácností tento rok po takmer deviatich rokoch dosiahol nový rekord a v prvom štvrťroku prekonal doterajšie maximum z obdobia vrcholu finančnej krízy.

18.05.2017 11:02
debata (3)

Dlh Američanov je teraz 14 percent nad posledným minimom z roku 2013, uvádza správa newyorskej pobočky americkej centrálnej banky (Fed). Zloženie dlhu sa pritom proti minulému desaťročia zmenilo a podiel hypoték v ňom výrazne klesol.

Celková hodnota dlhu domácností predstavovala na konci štvrťroka 12,73 bilióna dolárov a za posledný rok sa zvýšila o 473 miliárd USD. Doterajšie maximum dlh zaznamenal v treťom štvrťroku 2008 na úrovni 12,68 bilióna USD. Fed poznamenal, že niekoľkoročné oddlžovanie po hypotekárnej a finančnej kríze bolo iba odchýlkou ​​od povojnového trendu takmer neustáleho zvyšovania pôžičiek a dlhu.

V posledných troch rokoch americké domácnosti obnovili rast pôžičiek, ich povaha sa ale zmenila. Kým dlh na hypotékach a kreditných kartách zostáva pod úrovňou recesie z konca minulého desaťročia, narástol podiel študentských pôžičiek a úverov na nákupy automobilov. Fed tiež konštatoval, že banky a ďalšie úverové inštitúcie sprísnili svoje úverové štandardy.

Dlh Američanov je tak teraz podľa Fedu udržateľnejší a pravdepodobnosť včasného splácania je vyššia ako v minulom desaťročí. Celková miera nesplácania zostala v prvom štvrťroku na 4,8 percenta.

Fed ale podľa agentúry Reuters upozornil na vysokú mieru nesplácania u študentských pôžičiek, ktorá dosahuje 11 percent. Prezident newyorského Fedu William Dudley minulý mesiac povedal, že rastúce nesplácané dlhy zo študentských pôžičiek by v konečnom dôsledku mohli negatívne ovplyvniť trh hypoték a spotrebné výdavky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #USA