Dotácie na elektromobily nevyvolali na Slovensku nákupný ošiaľ

Dotácie štátu na elektromobily a hybridy sa možno nevyčerpajú. Využili sa doteraz na nákup približne dvesto áut, peňazí je na tisícku vozidiel.

18.05.2017 14:00
debata (6)

Poskytovanie štátnych dotácií na nákup elektromobilov a hybridných vozidiel na Slovensku boom záujmu o tieto autá nevyvolalo. Ak predaj bude pokračovať doterajším tempom, balík dotácií nebude vyčerpaný. Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu.

Za polrok od štartu projektu, do ktorého štát a zväz vyčlenili dohromady vyše 5,2 milióna eur, boli dotácie použité na nákup zhruba dvoch stoviek áut.

Spomínaný rozpočet programu postačí na podporu viac ako tisíc vozidiel. Projekt poskytovania dotácií rozbehol štát vlani v novembri a príspevky možno čerpať na autá zaregistrované do konca tohto roka.

Príspevok na nový automobil len s elektrickým pohonom je 5000 eur, u plug-in hybridov to je 3000 eur. Dotáciu nedostanú záujemcovia naraz, ale v priebehu zhruba dvoch rokov od registrácie vozidla.

Záujem o elektromobily, ktorých výraznejšiemu rozšíreniu bráni podľa odborníkov napríklad vysoká cena, je na Slovensku dlhodobo nízky. V minulosti sa tu predali desiatky elektromobilov alebo hybridných vozidiel, čo je len zlomok ročného predaja osobných vozidiel v krajine.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky