Americká vláda rozbehla proces zmien dohody NAFTA

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok oficiálne začala proces rokovaní o zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) s Kanadou a Mexikom.

19.05.2017 07:17
debata

V liste odoslanom americkým zákonodarcom o tom informoval šéf Úradu obchodného splnomocnenca Robert Lighthizer. Zmena dohody NAFTA bola jedným z kľúčových volebných sľubov terajšieho amerického prezidenta, ktorý tak chcel zabezpečiť lepšie podmienky pre amerických robotníkov.

Odoslaním listu začína plynúť lehota 90 dní určená na konzultácie s americkým Kongresom a verejnosťou. Kanada a Mexiko tento krok privítali. Oficiálne rozhovory začnú po jej uplynutí 16. augusta, napísala agentúra Reuters.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson (v... Foto: Reuters, Jonathan Ernst
Rex Tillerson, John Kelly Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson (v strede vľavo) a minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly (v strede vpravo) počas tlačovej konferencie po rokovaní s mexickými predstaviteľmi.

Lighthizer novinárom povedal, že NAFTA plnila svoj účel v oblasti poľnohospodárstva, investičných služieb a v energetike, ale nie v oblasti priemyselnej výroby. Zmluva preto potrebuje úpravy týkajúce sa internetového obchodu, ochrany duševných práv, pracovných a ekologických štandardov, pravidiel pre štátne firmy a štandardov potravinovej bezpečnosti.

Podľa mexického ministra zahraničia Luise Videgaraya vláda jeho krajiny rokovanie o zmene dohody NAFTA víta.

„Chápeme, že táto zmluva bola dohodnutá pred 25 rokmi a že svet sa medzitým zmenil, mnohé sme sa naučili a môžeme ju zlepšiť.“ povedal Videgaray na tlačovej konferencii na ministerstve zahraničných vecí USA za prítomnosti svojho amerického náprotivku Rexa Tillersona.

Kanadská ministerka zahraničia Chrystie Freelandová zdôraznila, že NAFTA zohrala dôležitú úlohu pre ekonomický rast a tvorbu pracovných miest pre strednú triedu v Kanade aj v celej Severnej Amerike. Povedala, že jej krajina je oddaná voľnému obchodu v regióne. Aktuálny americký krok považuje za príležitosť zmluvu čo najlepšie zmodernizovať.

Dohoda NAFTA nadobudla účinnosť 1. januára 1994. Odbúrala a obmedzila obchodné a colné bariéry a vytvorila najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Lighthizer dúfa, že sa rokovania o jej zmenách zavŕšia do konca tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #Kanada