Mobilné ceny ako doma. Od polovice júna sa menia pravidlá roamingu

Nové pravidlá, ktoré upravujú roaming v EÚ, nadobudnú platnosť 15. júna tohto roka. Od tohto dátumu budú môcť zákazníci používať mobilné zariadenia pri cestovaní v rámci EÚ za rovnaké ceny ako doma (tzv. roaming za vnútroštátne ceny), pričom operátori budú uplatňovať politiky primeraného využívania.

19.05.2017 15:23
debata (2)

Ak si zákazník doma platí mesačný balík minút, SMS a dátových služieb, akýkoľvek hovor, SMS či dátová relácia počas pobytu v zahraničí v rámci EÚ sa bez dodatočných poplatkov odpočíta od daného objemu, ako keby bol vo svojej vlasti.

„Čo sa týka Slovenska, v súčasnosti analyzujeme ponuky, ktoré sa predkladajú v súvislosti s týmito novými pravidlami pre roaming. Sme v kontakte aj s národným regulačným orgánom, ako aj s príslušnými operátormi v prípade tejto záležitosti,“ povedala na brífingu hovorkyňa Európskej komisie pre digitálnu ekonomiku Nathalie Vandystadt.

Zákazníci, ktorým hrozia nepriaznivé zmeny zmluvy alebo zvýšenie poplatkov, by mali informovať slovenský regulačný orgán.

„V každom prípade môžu aj odstúpiť od zmluvy bez toho, aby museli platiť nejaké penále,“ konštatovala Vandystadt. Ako ubezpečila, nové pravidlá roamingu nemajú za cieľ zlepšiť alebo poškodiť krátkodobé príjmy operátorov, ale napraviť neefektívny trh, na ktorý dopláca celá spoločnosť. Pred prijatím nových pravidiel si totiž ľudia masovo vypínali roaming, pretože sa báli vysokých cien.

Hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Roman Vavro poznamenal, že na Slovensku pôsobiaci mobilní operátori doteraz nemali problém s dodržiavaním európskych pravidiel súvisiacich s používaním mobilných služieb v roamingu.

„Regulačný úrad pozorne sleduje dodržiavanie európskych pravidiel. V prípade nedodržiavania alebo porušenia príslušných ustanovení Nariadenia o roamingu hrozí mobilným operátorom pokuta až do výšky 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie,“ konštatoval Vavro.

Európska komisia od roku 2007 pracuje na znižovaní spotrebiteľských cien roamingu. V roku 2013 EK navrhla právne predpisy na odstránenie roamingových poplatkov pre ľudí, ktorí pravidelne cestujú po EÚ. V októbri sa Európsky parlament a Rada dohodli, že by sa tak malo stať 15. júna 2017.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #roaming