Rusko si chce sťažovať na Ukrajinu u WTO

Rusko si chce u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažovať na reštriktívne opatrenia, ktoré voči nemu uplatňuje Ukrajina. Podľa agentúry Interfax to v sobotu povedal ruský minister pre hospodársky rozvoj Maxim Oreškin.

20.05.2017 20:22
debata (2)

„Ruské zastúpenie pri WTO v Ženeve poslalo orgánu WTO na riešenie sporov a ukrajinskej vláde žiadosť o konzultácie v súvislosti s neustálymi obmedzeniami, zákazmi, špecifickými požiadavkami a procedúrami zavádzanými od roku 2014 pre ruský tovar, služby a osoby na ukrajinskom trhu aj pre tranzit cez Ukrajinu,“ oznámil podľa Interfaxu minister v Hanoji, kde sa stretol s generálnym riaditeľom WTO Robertom Azevedom, ktorého o kroku Moskvy informoval.

Oreškin sa vo vietnamskej metropole zúčastňuje stretnutí ministrov obchodu krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).

Podľa ruského ministra existujú „vážne dôvody“ pre predpoklad, že uvedené opatrenia Ukrajiny porušujú jej záväzky vyplývajúce z členstva vo WTO. Čo viac, počet, charakter a rozsah týchto reštriktívnych protiruských opatrení „svedčí o tom, že Ukrajina systematicky a vedome porušuje svoje medzinárodné záväzky ignorovaním pravidiel medzinárodného obchodu a ďalších noriem medzinárodného práva“.

Minister spresnil, že ide o zákaz dovozu ruského mäsa a mliečnych výrobkov, rýb, vína, nápojov, zariadenia pre železnice, hnojív a mnohých ďalších komodít. Osobitné postupy podľa neho platia pri dovoze ruských kníh a iných tlačených produktov.

Osobitný daňový režim je uplatňovaný na dovoz ojazdených ruských automobilov. Okrem toho je podľa Oreškina na území Ukrajiny zakázaná alebo diskriminačným spôsobom obmedzená činnosť stoviek ruských firiem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #WTO #Ukrajina