Saudské a americké firmy uzavreli dohody za 200 miliárd USD

Americký konglomerát General Electric (GE), saudský ropný gigant Aramco a ďalšie saudské a americké spoločnosti podpísali v rámci sobotňajšej návštevy prezidenta USA Donalda Trumpa v Rijáde podnikateľské dohody za viac ako 200 miliárd dolárov. Oznámil to saudský minister energetiky Chálid Fálih.

20.05.2017 23:47
debata (7)

Saudská ekonomická spolupráca so Spojenými štátmi je súčasťou stratégie kráľovstva rozvíjať ďalšie odbory ekonomiky mimo ropný sektor, a znížiť tak závislosť krajiny na cenovo prudko kolísajúcej rope, uviedla agentúra Reuters. Spoločne s Trumpovou návštevou sa v Rijáde koná konferencia zástupcov popredných amerických firiem s ich saudským kolegami.

Podľa Fáliha veľa uzavretých dohôd predpokladá, že v Saudskej Arábii sa bude vyrábať tovar, ktorý sa tam doteraz dováža.

„Chceme, aby sa zahraničné firmy pozerali na Saudskú Arábiu ako na základňu pre vývoz na iné trhy,“ povedal Fálih na konferencii. V marci saudský kráľ Salmán cestoval po Ázii a jeho delegácia tam podpísala podobné dohody v hodnote desiatok miliárd dolárov, vrátane dohôd s Čínou za 65 miliárd USD.

GE v sobotu podpísala so Saudskou Arábiou dohody v celkovej hodnote 15 miliárd dolárov, siahajúce od energetiky cez zdravotnícku techniku ​​po technológiu ťažby a spracovania ropy a zemného plynu. Skupina napríklad pomôže zefektívniť saudský sektor výroby elektriny a spoločnosti Aramco poskytne digitálne technológie, ktoré zlepšia jej produktivitu.

Aramco dopoludnia oznámila, že počas Trumpovej návštevy chce s 11 americkými firmami uzavrieť 16 zmlúv za 50 miliárd dolárov. Štátny gigant tiež uviedol, že počas nasledujúcich desiatich rokov má v pláne rozvíjať podnikateľské aktivity v USA, najmä v oblasti rafinérií a petrochémie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Saudská Arábia