Ázijské krajiny sa nevzdávajú, o obchodnú dohodu sa snažia aj bez Trumpa

Jedenástka zostávajúcich krajín Transpacifického partnerstva (TPP) sa dohodla, že bude smerovať ku konečnej dohode o voľnom obchode bez USA.

21.05.2017 19:12
debata (1)

Šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Robert Lighthizer na rokovaní s ministrami ázijských a tichomorských krajín potvrdil, že Washington sa k TPP nevráti a že dáva prednosť dvojstranným obchodným dohodám s krajinami regiónu.

Členovia TPP síce počas rokovania ministrov krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vietname sľúbili, že dohodu udržia pri živote, bezvýhradný záväzok pokračovať okamžite v rokovaní ale neprijali, uviedla agentúra Reuters.

„Zameriame sa na to, ako by sa dalo pokračovať s 11 krajinami,“ povedal novozélandský minister obchodu Todd McClay.

Sľub pokračovať v rokovaní je podľa pozorovateľov motivovaný okrem iného snahou udržať pri stole Malajziu a Vietnam, ktoré sa k rozhovorom o TPP pridali hlavne s cieľom získať lepší prístup na americké trhy. Objem vzájomného obchodu zostávajúcich krajín TPP je necelou štvrtinou úrovne v prípade, keby boli členom i USA. Predstavitelia krajín TPP sa stretnú v júli v Japonsku a v novembri prídu s novým návrhmi, povedal McClay.

„Spojené štáty odstúpili od TPP a svoje rozhodnutie nezmenia. To však neznamená, že sa nebudeme v tomto regióne angažovať,“ povedal Lighthizer novinárom. „Prezident (Donald Trump) prijal rozhodnutie, s ktorým zaiste súhlasím, že dvojstranné rokovania sú pre Spojené štáty lepšie ako mnohostranná,“ dodal hlavný obchodný vyjednávač Trumpovej vlády.

Trump je dlhodobým odporcom hromadných obchodných dohôd a príkaz o odchode z TPP, ktorú dohodol jeho predchodca Barack Obama, podpísal vzápätí po svojom januárovom nástupe do funkcie. Trump tvrdí, že mnohostranné zmluvy sú pre USA nevýhodné a vystavujú ich neférovým obchodným praktikám.

Pod tlakom novej americkej administratívy sa ministri APEC nezhodli na tom, že ich spoločné vyhlásenie bude ako obvykle obsahovať slová o podpore voľného obchodu a boji proti protekcionizmu. Washington už tento rok presadil vyčiarknutie podobných pasáží z vyhlásenia zo schôdzok činiteľov krajín G20 a G7.

Vyhlásenie vietnamského predsedníctva APEC vyjadrovalo „odhodlanie podporovať liberalizáciu obchodu a investícií“, taký záväzok ale v spoločnom komuniké chýbal. Hovorilo sa v ňom len o udržateľnom raste, podpore malých podnikov alebo technickej spolupráci.

Lighthizer vysvetlil odpor Washingtonu voči slovám o boji s protekcionizmom tým, že tento termín sa často zamieňa s krokmi, ktoré treba urobiť na podporu voľného obchodu. „Chceme voľný obchod, chceme férový obchod, chceme systém, ktorý vedie k vyššej trhovú efektivite v celom svete,“ povedal Lighthizer.

Situáciu po odchode USA z TPP chce využiť Čína, ktorá presadzuje alternatívny plán regionálnej zóny voľného obchodu RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Členmi iniciatívy sú najbohatšie aj najchudobnejšie ázijské krajiny a celá RCEP by zahŕňala asi 3,4 miliardy ľudí, takže by bola najväčšou zónou voľného obchodu na svete. O dohode okrem Číny rokujú Japonsko, Austrália, Barma, Brunej, Filipíny, India, Indonézia, Južná Kórea, Kambodža, Laos, Malajzia, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vietnam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #TPP