Brusel radí štátom EÚ: Investujte, reformujte, konsolidujte

Členské štáty Európskej únie by mali aktuálny hospodársky rast využiť k štrukturálnym reformám, investíciám a konsolidácii štátnych rozpočtov. V pravidelnom jarnom balíku odporúčaní pre posilnenie oživenia ekonomík európskej dvadsaťosmičky to v pondelok uviedla Európska komisia.

22.05.2017 12:54
debata

Európske hospodárstvo sa podľa komisie ukázalo byť napriek veľkým výzvam odolné. Rast vlani dosiahol v EÚ aj eurozóne dve percentá. Zamestnanosť je na rekordne vysokej úrovni a nezamestnanosť je najnižšia od roku 2009.

„EÚ rastie – v roku 2018 bude tento pozitívny trend trvať šiesty rok. Oživenie je však nerovnomerné a stále krehké. Na podporu rastu musíme využiť všetky dostupné nástroje,“ upozornil na tlačovej konferencii eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

S nadmernou ekonomickou nerovnováhou sa podľa komisie naďalej stretávajú Taliansko, Portugalsko a Cyprus. Pokiaľ sa ale tieto krajiny budú držať navrhovaných odporúčaní, nevidí Európska komisia dôvod sprísniť konanie proti nim.

Konanie proti Chorvátsku a Portugalsku za príliš vysoké rozpočtové deficity odporučila komisia zastaviť. Ak Európska rada odporúčanie komisia vypočuje, bude vedené konanie pre rozpočtovú zodpovednosti už len voči štyrom členským štátom. V roku 2011 ich pritom bolo 24.

V prípade Talianska komisia potvrdila, že konsolidačné opatrenia dodatočne požadované pre tento rok krajina prijala, a preto podľa nej nie sú potrebné žiadne ďalšie kroky na dodržiavanie dlhového kritéria.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #eurozóna