Automobilové zväzy V4 vyzývajú vlády na spoluprácu

Krajiny Visegrádskej štvorky (V4) musia v prípade rozvoja automobilového priemyslu postupovať koordinovane. Zhodli sa na tom zástupcovia automobilových zväzov V4, ktorí v Bratislave rokovali o tom, ako zachovať rastúci trend a podporiť konkurencieschopnosť automobilového priemyslu v krajinách V4.

23.05.2017 18:29
debata

Podpisom spoločnej deklarácie vyzvali vlády, aby prehĺbili spoluprácu a konali spoločne s cieľom posilniť automobilový sektor regiónu V4.

Zástupcovia automobilového priemyslu Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka vyzývajú jednotlivé vlády, aby počas rokovania o prijatí európskej smernice pre zníženie emisií v EÚ postupovali zjednotene. „V konečnom dôsledku ide o to, aby sa nevytvorila taká európska legislatíva, pri ktorej by sme prestali byť konkurencieschopní v oblasti automobilového priemyslu,“ povedal po rokovaní prezident Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP) Juraj Sinay.

V otázke emisných limitov Sinay podotkol, že je potrebné si uvedomiť, že aj napriek plánovanej výrobe áut s alternatívnymi pohonmi, budú v prevádzke vozidlá s klasickými pohonmi. „Nedá sa predstaviť, že z jedného dňa na druhý tieto automobily budú nahradené novými automobilmi. Potrebujeme od našich vlád, ale aj celej Európskej komisie, aby systém, ako sa budú znižovať emisie, reflektoval fakt, že nové autá sa na trhu presadia možno skutočne až po roku 2030 v takom množstve, aby si to väčšina obyvateľov EÚ mohla dovoliť,“ pripomenul.

Dôležitým bodom rokovania bola podľa Sinaya otázka nedostatočnej kvalifikovanej pracovnej sily. „Zistili sme, že je to problém všetkých štyroch krajín. Hovorili sme o zavedení výsledkov vedy a výskumu pre automobilový priemysel, čo môže vytvoriť predpoklady na to, aby najnovšie technológie v súvislosti s alternatívnymi palivami sa začali u nás rozvíjať koordinovane,“ povedal. Podľa ZAP na Slovensku momentálne chýba okolo 14 tisíc ľudí s potrebnými kvalifikačnými zručnosťami pre automotive priemysel.

„Vyzývame preto na silnú regionálnu spoluprácu a navrhujeme pravidelné stretávanie sa s vládami strednej Európy prostredníctvom Automotive summitu platformy V4. Tento krok poskytne príležitosť na vyhodnocovanie dosiahnutého pokroku a na nastolenie spoločnej cesty pre vytvorenie regionálneho priemyselného partnerstva,“ skonštatovali v spoločnej deklarácie zástupcovia automobilových zväzov V4.

Krajiny V4 v minulom roku vyrobili spolu 3 650 931 vozidiel, čo je približne štvrtina z celkovej produkcie Európy a automobilky v krajinách V4 zamestnávajú viac ako 630 tisíc pracovníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #V4 #Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky