USA zažalujú Fiat Chrysler pre emisie dízlov

Americké ministerstvo spravodlivosti chce podať civilnú žalobu na taliansko-americkú automobilku Fiat Chrysler Automobiles pre nadmerné emisie naftových vozidiel.

23.05.2017 22:41
debata (1)

Oznámila to v utorok Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA). Akcie automobilky zareagovali na správu prepadom o tri percentá.

USA automobilku obviňujú, že do automobilov s dízlovými motormi inštalovala softvér, ktorý umožnil obísť normy pre emisie oxidov dusíka. Ide o vozidlá vyrobené v období 2014 až 2016, uviedol jeden zo zdrojov agentúry Reuters.

Akcie automobilky v okamžitej reakcii na správu oslabili o tri percentá. Počas dopoludnia ale svoju stratu zmiernili na 2,4 percenta a predávali sa za 10,50 USD.

EPA v januári obvinila spoločnosť Fiat Chrysler z používania spomenutého softvéru u približne 104 000 jej naftových áut, konkrétne Jeep Grand Cherokee a pick-up Dodge Ram 1500. Upozornila, že automobilka by mohla dostať pokutu až 4,6 miliardy dolárov.

Firma Fiat Chrysler v utorok oznámila, že plánuje softvér aktualizovať, pričom predpokladá, že tým sa záležitosť vyrieši. S regulačnými úradmi teraz jedná o povolení tejto aktualizácie, ako aj o schválení predaja nových modelov s naftovými motormi. Aktualizáciu spustí okamžite, akonáhle svoje áno povie EPA a kalifornský regulačný úrad. Firma však tvrdí, že jej naftové vozidlá sú úplne v súlade s emisnými predpismi. Už v polovici mája uviedla, že v prípade súdneho procesu sa bude energicky brániť, a to najmä voči obvineniam, že do automobilov zámerne inštalovala systém umožňujúci podvádzať pri testoch emisií.

Skupina Fiat Chrysler čelí pre emisie problémom aj v Európe. Na nejasnosti s emisiami jej naftových vozidiel už vlani poukázalo Nemecko. Tento rok v marci začala firmu pre emisie vyšetrovať francúzska prokuratúra. Európska komisia v polovici mája začala konanie s Talianskom, pretože krajina podľa nej nereagovala na obvinenia, že Fiat Chrysler podvádza pri testovaní emisií svojich vozidiel. Taliansko by v dôsledku tohto konania mohlo skončiť pred súdom, upozornila agentúra Reuters.

Automobilové emisie sa dostali do centra pozornosti v septembri 2015, keď nemecký Volkswagen v reakcii na obvinenia zo strany amerických úradov priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidov dusíka. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #emisie #Fiat Chrysler