Portugalsko požiadalo EÚ o povolenie splatiť MMF ďalšiu časť dlhu

Portugalsko požiadalo na utorňajšom zasadnutí ministrov financií Európskej únie o povolenie splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) pred termínom ďalších desať miliárd eur zo záchranného úveru z roku 2011.

24.05.2017 07:54
debata

Povedal to podľa agentúry Reuters námestník portugalského ministra financií Ricardo Mourinho Félix. Z príspevku MMF k záchrannému úveru z roku 2011 už krajina umorila asi 13 miliárd eur, teda približne polovicu.

Portugalsko predčasne spláca dlh v MMF od roku 2015, keď sa vrátilo na trhy dlhopisov, pretože si tým podstatne znižuje náklady na obsluhu dlhu. Lisabon v roku 2014 opustil záchranný program, v rámci ktorého dostal od EÚ a MMF celkovo 78 miliárd eur. Fond sa na tejto sume podieľal asi tretinou.

Úroky, ktoré portugalská vláda platí zo svojich dlhopisov, sú podstatne nižšie ako tie, ktoré platí menovému fondu, takže môže tento dlh výhodne splácať z príjmov dlhopisových emisií. V posledných týždňoch navyše výnosy portugalských dlhopisov naďalej výrazne klesli po správach, že vláda hospodárila za minulý rok s najnižším rozpočtovým deficitom za viac ako štyri desaťročia a ekonomický rast krajiny sa v prvom štvrťroku zrýchlil.

Portugalsko opustilo záchranný program pre krajiny zasiahnuté dlhovou krízou v eurozóne ako druhé po Írsku, ktoré už väčšinu svojich úverov voči MMF splatilo pred termínom. Z krízy sa stále nevymanili Grécko, ktoré do nej spadlo ako prvé, teraz čerpá už tretí záchranný program a požaduje ďalšie zmiernenie svojho dlhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Portugalsko #eurozóna