Číne agentúra Moody's zhoršila rating o jeden stupeň

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v stredu zhoršila ratingy Číny o jeden stupeň, a naplnila tým svoje varovanie z vlaňajšieho marca.

24.05.2017 09:00
debata

Svoj krok vysvetlila predpokladaným spomaľovaním hospodárskeho rastu a pokračujúcim rastom dlhu, čo oboje podkope finančnú pozíciu druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Moody's znížila rating dlhodobých devízových záväzkov a záväzkov v domácej mene na A1 z doterajšieho stupňa Aa3. Pravdepodobnosť splácania čínskych záväzkov je tak teraz v očiach agentúry rovnaká ako napríklad u Českej republiky alebo Japonska. Ratingový výhľad, ktorý Moody's vlani v marci zhoršila na negatívny, agentúra teraz vrátila späť na „stabilný“.

„Zhoršenie odráža očakávanie, že finančná sila Číny sa bude počas nasledujúcich rokov trochu podkopaná s tým, ako porastie celková zadlženosť a potenciálny rast sa bude spomaľovať,“ citovala Moody's agentúra Reuters.

Podľa Moody's budú síce reformy ekonomického a finančného systému v Číne pokračovať, zrejme ale nezabránia ďalšiemu zvyšovaniu dlhu a tým aj nárastu vládnych záväzkov.

Akcie na šanghajskej burze reagovali na správu poklesom o viac ako jedno percento. Kurz jüanu oslabil len mierne.

Konkurenčná agentúra Standard & Poor's vlani v marci rovnako ako Moody's zhoršila výhľad svojich ratingov Číny. S&P pritom hodnotí spoľahlivosť čínskych finančných záväzkov ešte o jeden stupeň vyššie, než ich doteraz hodnotili Moody's aj ďalšia agentúra Fitch. Čína má tak u S&P oveľa lepšiu známku než všetky ostatné rozvíjajúce sa trhové ekonomiky aj mnohé rozvinuté krajiny.

Vlani čínska ekonomika vzrástla o 6,7 percenta a zaznamenala najpomalší rast za 26 rokov. Na tento rok predpovedá čínska vláda ďalšie spomalenie na 6,5 ​​percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Čína #Moody’s