Nóri sú príliš dobre platení, myslí si MMF

Nóri sú až príliš dobre platení. Ich krajina, ktorá sa spamätáva z poklesu cien ropy, si tak ťažko udrží konkurencieschopnosť. Vyplýva to zo správy Medzinárodného menového fondu (MMF) o stave nórskej ekonomiky.

24.05.2017 18:12
debata (4)

Najväčší západoeurópsky producent ropy sa podľa názoru fondu sa cťou vyrovnal s poklesom ekonomiky spôsobeným pádom cien tejto suroviny. Tento rok by ekonomika nórskeho kráľovstva podľa odhadu MMF mohla rásť tempom 1,75 percenta, v roku 2018 potom 2,25 percenta.

Atlantic road (Atlantická cesta) v Nórsku. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Nórsko, Atlantic road Atlantic road (Atlantická cesta) v Nórsku.

K tomu však bude potrebné, aby sa hospodárstvo krajiny sústredenej na ťažbu ropy a zemného plynu stalo vyváženejším. Jeho konkurencieschop­nosť ale brzdí príliš vysoká cena práce. A to napriek tomu, že hodnota nórskej koruny klesla a platy sa v posledných rokoch príliš nezvyšovali.

Vysoké sú pre ropný boom, ktorý trval do leta 2014 a zapríčinil ich prudký rast v ropnom priemysle. Tomu sa potom museli prispôsobiť ďalšie odvetvia, keď chceli získať zamestnanca, píše agentúra AFP.

MMF zdôrazňuje, že platová umiernenosť a reformy na podporu zvýšenia produktivity budú hrať pre úspech transformácie nórskej ekonomiky zásadnú úlohu. Podľa prieskumu, ktorý v stredu zverejnila nórska centrálna banka, počítajú odbory a zamestnávatelia s tohtoročným priemerným rastom platov o 2,5 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #HDP #Nórsko