Ropné štáty chcú zachovať obmedzenie ťažby

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie ropné štáty vrátane Ruska podporujú predĺženie vlaňajšej dohody o redukcii ťažby tak, aby platila aj v budúcom roku.

25.05.2017 10:29
debata

Podľa saudskoarabského ministra ropného priemyslu Chálida al-Fáliha medzi účastníkmi dohody je tendencia predĺžiť redukciu ťažby o deväť mesiacov. Iránsky ropný minister Bidžan Zanganeh povedal, že už existuje zjavný jednomyseľný súhlas „pokračovať v redukcii“. „Podporujeme návrh na predĺženie o deväť mesiacov,“ dodal jeho iracký partner Džabár Alí Luajbí. Tieto vyjadrenia jasne naznačujú, že predĺženie dohody o obmedzení ťažby je hotovou vecou dokonca pred štvrtkovým formálnym stretnutím producentov ropy.

Dohoda o redukcii ťažby ropy sa dosiahla vlani v novembri, kedy trinásť členov OPEC-u súhlasilo so znížením produkcie o 1,2 mil. barelov denne a ropné štáty, ktoré nie sú členmi tohto kartelu, sa zaviazali znížiť ťažbu o ďalších 600 tisíc barelov denne. Platnosť dohody, ktorá pomáha posúvať ceny ropy nahor, sa skončí v závere júna. Americká ťažba ropy sa však od vlaňajšej dohody OPEC-u o znížení produkcie zvýšila o takmer milión barelov denne na úroveň 9 mil. barelov. Tým sa ťažba v USA dostáva na úroveň Saudskej Arábie a znižuje schopnosť OPEC-u zohrávať rolu pri určovaní cien.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC