Banky výrazne navýšili odhad hospodárskeho rastu Slovenska

Banky zvyšujú prognózy hospodárskeho rastu na Slovensku. Aktuálne podľa májového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk očakávajú, že v tomto roku vzrastie hrubý domáci produkt o 3,5 %.

25.05.2017 11:51
debata

Oproti aprílu tak navýšili odhad tohtoročného rastu o 0,3 percentu­álneho bodu. Rovnako sa bankoví analytici pozitívnejšie pozerajú na vývoj v roku 2018, v ktorom predpokladajú hospodársky rast v priemere na úrovni 4,3 %. Ich prognóza sa tak oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila až o 0,5 percentu­álneho bodu.

Pri cenovom vývoji sa naopak odhady analytikov v porovnaní s aprílom výraznejšie nezmenili. Odhad tohtoročnej koncoročnej harmonizovanej inflácie znížili o 0,1 percentu­álneho bodu na úroveň 1,4 % a rovnako o 0,1 percentu­álneho bodu sa znížila aj prognóza inflácie podľa národného indexu, ktorá by tak mala na konci roka predstavovať 1,3 %. Predikcia vývoja cien v roku 2018 sa nemení. Analytici komerčných bánk očakávajú, že tak podľa harmonizovanej európskej metodiky, ako aj podľa národnej metodiky, koncoročný rast cien v budúcom roku dosiahne zhodne 2,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP