Kiska si nechce nechať vziať menovanie šéfa ÚRSO, vetoval zákon

Prezident SR Andrej Kiska sa nestotožnil s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Nepodpísal ju a vrátil späť do parlamentu. Ako informovala kancelária prezidenta, hlava štátu vo svojom rozhodnutí poukazuje na dve oblasti schválených zákonných zmien, ktoré zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pri cenovej regulácii.

25.05.2017 18:00
debata (9)

„Po prvé tým, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa ešte viac stane predseda úradu závislým od vlády a jej politického tlaku. A po druhé tým, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj Ministerstvo hospodárstva SR alebo Ministerstvo životného prostredia SR,“ uviedla kancelária. Dodala že tieto zmeny by výrazne zasiahli do nezávislosti ÚRSO. Spomínané body novely kritizovali aj opoziční poslanci pri schvaľovaní regulačnej novely.

Prezident SR považuje schválený zákon za premárnenú príležitosť. Riešenie nedostatočnej regulácie podľa neho rozhodne nespočíva v znížení nezávislosti regulátora. „Problémom je zle formulovaná stratégia, protichodné ciele, konflikty záujmov, netransparentné pravidlá a slabá kontrola regulovaných subjektov,“ zdôraznil Kiska. To je podľa neho dôvod, prečo domácnosti aj firmy na Slovensku platia jedny z najvyšších poplatkov za distribúciu elektriny v EÚ.

Vládnu novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach schválili poslanci Národnej rady SR začiatkom mája. Na základe novely ministerstvá hospodárstva a životného prostredia znova získajú kompetenciu vyjadrovať sa k cenovým rozhodnutiam úradu. Podľa novely bude taktiež menovanie šéfa ÚRSO už len v rukách vlády. Doteraz ho menoval na návrh vlády prezident SR.

Podľa schválenej novely už nebude môcť predseda ÚRSO zastávať aj funkciu šéfa Regulačnej rady, ktorá pôsobí na úrade ako kontrolný a odvolací orgán. Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členovia rady a vymenuje ho prezident SR. Regulačná rada bude mať šesť členov. Troch členov bude nominovať Národná rada SR a troch bude nominovať vláda.

Regulačný úrad bude musieť podľa novely vypracovávať dopadové štúdie pri akejkoľvek zmene svojej cenovej regulácie. Úrad bude mať povinnosť porovnať vplyv navrhovanej novej cenovej regulácie s existujúcim stavom. ÚRSO bude mať dvoch podpredsedov. Tých bude na návrh predsedu menovať vláda. Cenové rozhodnutia už bude musieť po novom podpísať aj jeden z podpredsedov. Inak nebudú platné.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ÚRSO