Ropné štáty predĺžia obmedzenie ťažby do marca 2018

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa rozhodla predĺžiť dohodu o obmedzení svojej ťažby o deväť mesiacov do marca budúceho roka.

26.05.2017 07:00
debata

K dohode sa po štvrtkových rokovaniach vo Viedni neskôr pripojila približne desiatka ďalších krajín mimo ropný kartel na čele s Ruskom, povedali delegáti agentúre Reuters. Ceny ropy reagovali na všeobecne očakávanú správu výrazným poklesom, pretože trh dúfal v prehĺbenie ťažobných škrtov.

OPEC sa spolu s ďalšími krajinami ku koncu minulého roka dohodol znížiť ťažbu ropy v tohtoročnom prvom polroku celkovo o zhruba 1,8 milióna barelov denne, čo je okolo dvoch percent svetovej produkcie. Snahou producentov bolo znížiť svetové zásoby vyťaženej suroviny potom, keď rastúci previs produkcie zrazil od roku 2014 svetové ceny ropy na polovicu a príjmy producentských krajín prudko klesli. Bola to zo strany OPEC prvá dohoda o obmedzení ťažby za 15 rokov.

Dohoda prispela k vytlačeniu cien ropy nad 50 dolárov za barel, ďalej už ale ceny vzhľadom k naďalej vysokým zásobám nerástli. Saudská Arábia a Rusko sa preto v polovici mája zhodli na potrebe dohodu predĺžiť o ďalších deväť mesiacov, aby sa zásoby konečne podstatne znížili a tým sa obnovila rovnováha na trhu.

Rast cien po minuloročnej dohode neviedol k žiaducemu zníženiu zásob najmä preto, že podnietil k oživeniu produkciu v USA, ktoré nie sú účastníkmi dohody. Ťažba v Spojených štátoch tak od vlaňajška vzrástla o zhruba desať percent, čo zmazalo asi polovicu objemu redukcie OPEC a jeho partnerov.

Zástupcovia amerického ropného odvetvia, ktorého ťahúňom je teraz ťažba z bridlicových ložísk, vidí v pokračujúcom obmedzovaní ťažby u konkurentov možnosť ďalej rozširovať vývoz.

„Menej ropy OPEC na trhu prináša americkému ropnému sektoru prísľub uspokojovať dopyt po celom svete a pomôže nám dosiahnuť energetickú dominanciu,“ povedal Reuters Ryan Sitton z Texaskej komisie pre železnice, ktorá reguluje rozsiahle odvetvie ťažby ropy v tomto americkom štáte.

Pred štvrtkovým rokovaním sa objavili signály, že štáty by sa mohli dohodnú na hlbšom znížení, výbor ministrov ale odporučil nechať redukciu na doterajšej úrovni. „Takéto návrhy padli, mnohí členovia naznačovali ochotu, ale nebude to potrebné,“ povedal pred schôdzkou saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih.

Niektorí investori dúfali, že účastníci sa dohodnú práve na hlbšom poklese produkcie, a výsledok schôdzky tak viedol na trhu k cenovému prepadu. Severomorská ropa Brent okolo 17:45 SELČ prehĺbila pokles na 2,8 percenta a zostúpila na 52,45 dolára za barel; americká WTI strácala cez tri percentá.

Samotný kartel OPEC má udržiavať od januára ťažbu 1,2 milióna denných barelov pod úrovňou 31 miliónov barelov z októbra 2016. Dohoda o obmedzení ťažby sa v OPEC ani ďalších deväť mesiacov nebude vzťahovať na Nigériu a Líbyu, ktorých produkciu výrazne znižujú domáce nepokoje.

Kartel sa pred schôdzkou rozrástol o jednu krajinu na 14 štátov. Novým členom OPEC sa stala Rovníková Guinea.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC