Na General Motors podali žalobu, že podvádzal pri emisiách dízlov

Americká automobilka General Motors čelí obvineniu, že v státisícoch svojich vozidiel s naftovým motorom používala podobné zariadenia ako Volkswagen, aby prešla emisnými testami.

26.05.2017 08:14
debata

Na súde v Michigane podali hromadnú žaloba v mene majiteľov a prenajímateľov viac ako 705 000 vozidiel Silverado a Sierra s naftovým motorom z modelových rokov 2011 až 2016, napísala agentúra Reuters. GM označil žalobu za neopodstatnenú.

Žaloba požaduje rôzne odškodné, vrátane vrátenia peňazí alebo stratenej hodnoty pri ďalšom predaji aj náhradu škody nad bežnú kompenzáciu. Podľa žaloby umožňovalo podvodné zariadenie vozidlám GM prejsť kontrolami v USA, a to aj v čase, keď ich emisie boli dvakrát až päťkrát vyššie, než povoľuje zákon.

Hovorca automobilky označil žalobu za neopodstatnenú. Dodal, že automobilka sa proti nej bude brániť.

GM je od roku 2015, keď bol odhalený emisný škandál Volkswagenu, šiestou automobilkou, ktorá čelí podobnému obvineniu, upozornila agentúra Bloomberg. Úrady pre emisie vyšetrujú automobilky Fiat Chrysler, Daimler, Renault a PSA. Najnovšia žaloba podľa Bloombergu vyvoláva otázky ohľadom dôveryhodnosti čistej dízlovej technológie.

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #General Motors