Nemci sú zlí, tvrdí Trump. Hnevajú ho milióny nemeckých áut v USA

Americký prezident Donald Trump na štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi Európskej únie označil Nemcov za "veľmi zlých" pre ich vysoký obchodný prebytok. Informáciu nemeckého časopisu Der Spiegel v piatok podľa agentúry Reuters potvrdil ekonomický poradca Bieleho domu Gary Cohn. Dodal ale, že Trump nemá problém s Nemeckom ako krajinou, ani s jeho obyvateľmi.

27.05.2017 09:43
debata (10)

„Nemci sú zlí, veľmi zlí,“ uviedol podľa magazínu Trump. „Pozrite sa na tie milióny áut, ktoré v USA predávajú. Strašné. Zastavíme to,“ povedal vraj tiež. Podľa Cohna ale na schôdzke s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom Trump dokonca zdôraznil, že jeho otec mal nemecké korene.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v piatok označil správy nemeckých médií za prehnané. „(Trump) nepovedal, že sa Nemci správajú zle,“ vyhlásil. „Nebol vôbec agresívny, tak či tak sme sa postavili na obranu Nemecka,“ dodal. Trumpov hovorca Sean Spicer uviedol, že americký prezident má k Nemecku „ohromný rešpekt“ a na schôdzke sa sťažoval iba na nekalé obchodné praktiky.

Juncker, ktorý sám ovláda niekoľko jazykov vrátane nemčiny a angličtiny, sa domnieva, že problém vznikol prekladom: „To sa musí upresniť. Ja sám, ako je známe, nie som odborník na angličtinu, ale:“ bad „neznamená“ böse „(zlý), stačí ich preložiť ako "schlecht“ (zlý)." Spiegel ale Trumpov výrok preložil práve silnejším výrazom „böse“.

Trump už dlhšiu dobu vyjadruje nespokojnosť pre vysoký obchodný prebytok Nemecka. V januári varoval, že uvalí dovozné clo 35 percent na automobily, ktoré chce nemecká automobilka BMW vyrábať v novej továrni v Mexiku a exportovať do Spojených štátov. Vysokým dovozným clom hrozil aj ďalším automobilkám.

Nemci do USA autá nielen vyvážajú, ale v krajine ich aj priamo vyrábajú. Dôležitosť Spojených štátov nielen ako odbytiska, ale aj čím ďalej dôležitejšieho miesta z hľadiska produkcie automobilov v piatok pre agentúru DPA zdôraznil prezident nemeckého automobilového zväzu VDA Matthias Wissmann. Podľa údajov VDA nemecké automobilky v rokoch 2009–2016 svoju produkciu v USA štvornásobne zvýšili.

V Spojených štátoch vyrábajú okrem Nemecka najviac áut hneď po Číne. Nemecké automobilové firmy tu zamestnávajú viac ako 110 000 ľudí. V USA sa vyrobí viac nemeckých áut, než sa do nich z Nemecka dovezie. Podiel nemeckých výrobcov na americkom trhu bol pritom v roku 2016 polovičný oproti podielu 13,5 percenta, ktorý na európskom trhu majú americké koncerny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #automobilky #Donald Trump