Taliansky súd zrušil zákaz používania aplikácie Uber

Rímsky súd zrušil svoj zákaz používania aplikácie spoločnosti Uber pre alternatívnu taxislužbu Uber Black v Taliansku. O zákaze súd rozhodol na začiatku apríla pre žalobu tradičných taxislužieb, podľa ktorých aplikácia Uber predstavujú nekalú konkurenciu.

27.05.2017 09:55
debata

Ďalšie služby Uber v krajine, Uber Pop a Uber X, sú stále zakázané. O ich zákaze rozhodol koncom marca súd v Turíne, upozornila agentúra ANSA.

„S radosťou oznamujeme, že budete môcť pokračovať v používaní našej aplikácie v Taliansku,“ oznámil na twitteri po piatkovom rozhodnutí Uber Italy. Hovorca dodal, že firma je nadšená, že tisícky vodičov môžu pokračovať v používaní Uberu v Taliansku. Avšak dodal, že Taliansko teraz potrebuje reformovať svoje zastarané zákony, aby všetci jej občania a mestá mohli ťažiť z modernej technológie.

Rímsky súd dodal, že jeho rozhodnutie vychádza z rozhodnutia talianskeho parlamentu pozastaviť do konca roka niekoľko noriem v právnych predpisoch upravujúcich činnosť taxislužby a vodičov limuzín. Rozhodnutie vyvolalo rozsiahle protesty a štrajky vodičov taxi, niektoré z nich prerástli v násilnosti. Vodiči taxi v Taliansku musia dodržiavať prísne predpisy.

Talianska vláda sľúbila, že do konca tohto roka zavedie jasnejšie pravidlá hospodárskej súťaže medzi bežnou taxislužbou a konkurenčnými službami, napísala agentúra Reuters.

Uber považujú za nekalú konkurenciu tiež taxikári v Českej republike. Krajský súd v Brne v apríli zakázal spoločnosti Uber predbežným opatrením prevádzkovať v Brne taxislužbu za podmienok, za akých ju teraz ponúka. Podľa súdu porušuje niekoľko ustanovení zákona, ktorý prevádzku taxi upravuje.

Generálny advokát Súdu Európskej únie tento mesiac uviedol, že elektronická platforma Uber, ktorá poskytuje alternatívny spôsob taxislužby, spadá do kategórie prepravných služieb. Teda je možné prokázať jej, že musi získať licencie a povolenia podľa príslušných zákonov krajín, v ktorých je aktívna. Súd sa môže, ale nemusí vo svojom rozhodovaní týmto názorom riadiť, ale väčšinou tak robia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Uber