Dvojakú kvalitu potravín skontrolujú aj Bulhari

Bulharské ministerstvo poľnohospodárstva oznámilo, že sa dozorné orgány chystajú vykonať rozsiahle kontroly potravín, ktoré predávajú nadnárodné spoločnosti v tejto balkánskej krajine.

28.05.2017 07:09
debata (1)

Ich kvalitu budú porovnávať s rovnakými produktmi predávanými v západoeurópskych krajinách. Krajiny z východnej časti Európskej únie vrátane Slovenska si v poslednej dobe sťažujú na údajne menej kvalitné potraviny predávané na východe jednotného európskeho trhu oproti tým predávaným v starých členských krajinách na západe EÚ, informovala agentúra Reuters.

Podľa bulharského ministra poľnohospodárstva Rumena Porožanova kontrolóri už nakúpili v Nemecku a Rakúsku vzorky čokolád, mliečnych a mäsových produktov, nealkoholických nápojov, džúsov a detskej výživy, ktoré podrobia analýze.

„Budúci týždeň nakúpime rovnaké výrobky, ktoré predávajú veľké reťazce v Bulharsku, a potom zahájime testovanie,“ povedal Porožanov po zasadnutí vlády.

Bulharsko sa podľa ministra inšpirovalo krajinami višegrádskej štvorky (Česko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko), ktoré dvojakú kvalitu potravín na východe a západe EÚ kritizujú dlhodobo. Téma sa na popud premiérov vyšehradských krajín dostala aj na program rokovania summitu prezidentov a premiérov európskej dvadsaťosmičky. Pre problém dvojakej kvality potravín v krajinách na západe a východe Európskej únie interpelovali minulý týždeň poslanci Európskeho parlamentu tiež Európsku komisiu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #dvojaké potraviny