Brazíliu potápa politická kríza, Moody's jej znížila rating

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila v sobotu rating Brazílie zo stabilného na negatívny. Zdôvodnila to súčasnou politickou krízou, ktorá podľa nej ovplyvní prijímanie reforiem, ktoré vláda naplánovala pre oživenie upadajúcej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

28.05.2017 15:18
debata (4)

Najväčšou latinskoamerickou krajinou zmietajú už viac ako týždeň protesty za odstúpenie prezidenta obvineného z korupcie.

„Politická kríza, ktorá vypukla v Brazílii v poslednom týždni, pravdepodobne oslabí plán vlády na reformy a ohrozí schvaľovanie budúcich reforiem, vrátane reformy penzií,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktorým Moody's zdôvodnila zníženie ratingu. Podľa Moody's kríza negatívne ovplyvní dôveru investorov.

Nový brazílsky prezident Michel Temer čelí... Foto: Reuters
Michel Temer, Brazília Nový brazílsky prezident Michel Temer čelí obvineniam z korupcie.

Ratingová agentúra tiež uviedla, že kríza ohrozuje pozitívny vývoj, ktorý sľubovala v ekonomike vláda prezidenta Michela Temera po vlaňajšom nástupe do úradu. Preto už tento rok v marci Moody's rating Brazília zvýšila z negatívneho na stabilný. Reagovala tak na známky oživenia ekonomiky a poklesu inflácie.

Zníženie ratingu prišlo deň po tom, keď v piatok rezignovala šéfka štátnej rozvojovej banky BNDES Maria Bastosová, oficiálne z osobných dôvodov. Médiá ale špekulujú, že išlo o politický motív. Novým šéfom Brazílskej rozvojovej banky (BNDES) sa stane šéf národného štatistického úradu Paulo Rabello de Castro.

BNDES, ktorá je jednou z najväčších národných rozvojových bánk na svete, bola za predchádzajúcej vlády kritizovaná. Stredné a malé súkromné ​​firmy sa sťažovali, že banka požičiava len veľkým firmám. Mnohé z nich sú teraz vyšetrované v obrovskom korupčnom škandále firmy Petrobras, v ktorom išlo o manipulovanie štátnych zákaziek a v ktorom sú vyšetrované aj desiatky politikov, najnovšie tiež prezident Temer. Viac ako sto ľudí, väčšinou podnikateľov, už v kauze bolo odsúdených.

Bastosová po svojom nástupe do čele BNDES vlani v júni v prideľovaní pôžičiek pritvrdila, presadila prísnejšie podmienky a požadovala väčšiu kontrolu. Začala tiež vyšetrovať pôžičky vo výške mnohých miliárd dolárov veľkým firmám, ktoré sú podozrivé z podplácania politikov.

Terajšia vlnu protestov spustili minulý týždeň informácie v brazílskej tlači o zvukovej nahrávke, na ktorej Temer odsúhlasil podplácanie bývalého predsedu dolnej komory parlamentu Eduarda Cunha. Ten už bol tento rok za korupciu odsúdený, úplatok mal dostať, aby nevypovedal výmenou za zníženie trestu.

Temer označil zvukovú nahrávku za zmanipulovanú, schôdzku s podnikateľom Joesleyem Batistom, ktorý nahrávku vydal, ale prezident priznal. Generálna prokuratúra Temera už obvinila z „pasívnej korupcie, marenia spravodlivosti a zločineckého spolčenia“, teraz prípad vyšetruje najvyšší súd.

Sám Temer odstúpiť odmieta, jeho pád si ale už nepraje len opozícia, ale aj niektoré strany z vládnej koalície. Takmer každý deň ľudia protestujú v uliciach, aj v nedeľu sa uskutočnia demonštrácie, okrem iného na pláži Copacabana v Riu de Janeiro.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #BRICS