Elektrické autá môžu byť lacnejšie ako benzínové

Autá poháňaná batériami by už čoskoro mohli byť lacnejšie ako bežné benzínové vozidlá. Vodiči by tak získali okamžitú úsporu. Dôvodom je prudký pokles cien batérií do elektrických vozidiel. Vyplýva to z prieskumu Bloomberg New Energy Finance.

29.05.2017 05:49
debata (1)

Výrobcovia áut od firiem Renault až po Teslu už dlho vychvaľujú lacnejšie náklady na palivo a prevádzku elektrických vozidiel, ktoré pomáhajú vykompenzovať vyššiu obstarávaciu cenu, ktorú vodiči za autá s nulovými emisiami zaplatia. Podľa výskumníkov súčasný pokles cien batérií znamená, že nákup elektrických vozidiel v USA a Európe bude lacnejší už v roku 2025.

Batérie teraz predstavujú zhruba polovicu nákladov na elektrické vozidlá a ich cena má medzi rokmi 2016 a 2030 klesnúť o približne 77 percent. Analytik Colin McKerracher dodal, že akonáhle sa obstarávacia cena elektrických vozidiel viac priblíži obstarávacej cene benzínových, ľudia začnú novú technológiu viac prijímať.

Automobilka Renault, ktorá vyrába elektrický automobil Zoe, predpovedá, že celkové náklady na vlastníctvo elektrického vozidla budú na začiatku 20. rokov tohto storočia porovnateľné s bežnými vozidlami so spaľovacím motorom.

„Máme dve krivky. Jedna predstavuje zníženie nákladov na technológiu elektrických vozidiel, pretože sa objavujú prelomy v technologických nákladoch a zväčšuje sa objem, takže náklady na elektrické vozidlá pôjdu dole. Spaľovacie motory pôjdu hore ako dôsledok prísnejších regulácií,“ povedal agentúre Bloomberg viceprezident pre elektrické vozidlá Renaultu Gilles Normand.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky