Euro môže mať najlepší rok desaťročia

Hoci sa zdalo, že tento rok bude pre euro katastrofou, teraz smeruje k svojmu najlepšiemu roku za dekádu, napísala agentúra Bloomberg.

29.05.2017 06:19
debata (10)

V tomto týždni sa euro voči doláru dotklo najvyššej úrovne za šesť mesiacov a má na to stať sa v prvom polroku najvýkonnejšou menou v skupine desiatich najvyspelejších ekonomík G10.

Porážka „antieuro“ kandidátov vo francúzskych a holandských voľbách, lepší než očakávaný vývoj ekonomiky regiónu a väčší príliv prostriedkov na kapitálové trhy eurozóny, to všetko povzbudzuje dôveru investorov.

Od začiatku roka euro voči americkému doláru spevnilo o viac než šesť percent a mohlo by zaznamenať najväčší ročný vzostup od roku 2007.

Banky, ako sú Credit Agricole SA, UniCredit SpA a ING Groep NV, pred časom zlepšili svoje predpovede o vývoji európskej meny, podľa ING sa do polovice budúceho roka vyšplhá na 1,20 dolára. Koncom minulého sa kurz pohyboval okolo hranice 1,12 USD.

Pritom za posledné tri roky euro stratilo 23 percent. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred niekoľkými dňami vyhlásila, že európska mena je príliš slabá pre politiku Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa vyjadrenia Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je euro najviac podhodnotenú menou v G10.

Z ekonomických údajov, ktoré boli v poslednom období zverejnené, je zrejmé, že regiónu sa podarilo vymaniť sa z finančnej krízy. Apetít po euroaktívach teraz povzbudilo i víťazstvo centristu Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách a pokrok v rokovaniach o gréckom dlhu.

Ako napísala svojim klientom investičná spoločnosť Morgan Stanley, už začína byť zrejmé, že sa euro pohybuje v súlade s pozitívnymi ekonomickými dátami a silnejší rast znamená silnejšie euro.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna