Daniari: Strana SaS chce v prípade Dúhy politicky zneužiť finančnú správu

Finančné riaditeľstvo podáva oznámenia pre trestný čin krivého obvinenia po vyjadreniach, že daniari stopli vyšetrovanie stavebnej spoločnosti Dúha, ktorá stavia tunel Višňové. Prišla s nimi poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

29.05.2017 13:52 , aktualizované: 30.05.2017 00:00
debata (16)

Nicholsonová na tlačovej konferencii oznámila, že začiatkom mája dostala anonymný podnet na začatie trestného stíhania voči stavebnej spoločnosti Dúha vo veci, ktorý sa podľa nej neskôr potvrdil, spolu so sprievodným listom a vypracovaným kvalifikovaným trestným oznámením.

„Podľa podnetu mali dať do účtovníctva spoločnosti fiktívne faktúry s rôznymi firmami, ktorých časť vlastnia práve majitelia spoločnosti Dúha. Štát tak mali obrať o 1,1 mil. eur. Toto anonymné trestné oznámenie sme spolu s mojím poradcom, bývalým vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavlom Milanom overili cez verejne dostupné zdroje a zistili sme, že sa zakladá na pravde,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Nová kauza Bašternák?

Opozičná politička má podozrenie, že niekto „stopol“ vyšetrovanie tohto prípadu a označila ho za novú kauzu Bašternák. Z tohto dôvodu sa rozhodla podať trestné oznámenia pre podozrenie z daňových podvodov a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Myslí si, že trestné oznámenie malo slúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy. Uviedla, že s trestnými oznámeniami oboznámi aj premiéra Roberta Fica.

Poslankyňa má pochybnosti, či sa prípadom okrem Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) naozaj zaoberá aj NAKA. Ďuriš Nicholsonová pripomenula, že Kriminálny úrad finančnej správy vlani „zhabal“ Dúhe účtovníctvo firmy a pred Vianocami jej ho vrátil s tým, že zanikli dôvody kontroly.

Daniari podávajú trestné oznámenie

Hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková v reakcii uviedla, že strana SaS prišla opäť s nekompetentnými vyjadreniami s cieľom politicky zneužiť finančnú správu.

„Finančné riaditeľstvo SR a riaditeľ KÚFS Makó preto podávajú oznámenia pre trestný čin krivého obvinenia a zároveň žaloby na ochranu dobrej povesti. Poslanci SaS úplne bez znalosti odbornej problematiky zavádzali, keď vyhlásili, že všetky dôkazy, ktoré mali sprevádzať postúpenie prípadu na NAKA, boli vrátené, čo je podľa nich dôvod, prečo finančná správa spoločnosť údajne nevyšetruje,“ vysvetlila Macíková.

Podľa nej ide o klamstvo, ktoré si ako členovia NR SR mohli na finančnej správe ľahko overiť, čo ale neurobili. „Finančná správa má z účtovníctva vyhotovené fotokópie, ktoré sú riadne zaprotokolované, takže spätne sa v ňom nič pozmeňovať nedá. Toto je bežný postup a so zaprotokolovanými kópiami následne pracuje nielen KÚFS, ale aj polícia,“ dodala Macíková.

Ďalšie klamstvo SaS podľa hovorkyne – KÚFS nepodal trestné oznámenie, ktoré bolo údajne dôkladne pripravené. „KÚFS stále pokračuje vo vyšetrovaní, preto nemohol trestné oznámenie doteraz vypracovať. Daňové úrady pokračujú v kontrolách daňového subjektu,“ uzavrela.

Dúhu preveruje Daňová kobra

Portál denníka Plus jeden deň v pondelok informoval, že KÚFS v stavebnej firme Dúha vykonáva operatívne vyšetrovanie. Na prípade spolupracujú finančníci s Národnou kriminálnou agentúrou. „V súvislosti s obchodnou spoločnosťou Národná kriminálna agentúra vykonáva preverovanie v súčinnosti s Kriminálnym úradom Finančnej správy, na základe ktorého bude rozhodnuté o ďalšom postupe,“ potvrdili na Prezídiu Policajného zboru.

Daňová kobra údajne koná okrem iného aj na základe podnetu, ktorý v súvislosti s Dúhou dostali. Podľa informácií portálu existuje podozrenie z krátenia DPH v dodávateľskom reťazci. Finančná správa má preverovať, či si firma neuplatnila neoprávnene DPH, ako aj podozrenie z vytvárania fiktívnych faktúr. To by znamenalo, že si stavebník vyfakturoval peniaze za neuskutočnené práce. V hre má byť aj umelé navyšovanie cien za stavebné práce.

Súd nedávno vyhlásil v spoločnosti Dúha konkurzné konanie, do ktorého ju poslali subdodávatelia. Dôvodom malo byť to, že firma im nezaplatila za rekonštrukciu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Majiteľ to označil za účelový krok. Výstavbu diaľnice to vraj neovplyvní.

Dúha: Vedie sa proti nám diskreditačná kampaň

Na obvinenia zo strany SAS reagovala aj stavebná spoločnosť Dúha, ktorá tvrdí, že sa proti nej vedie diskreditačná kampaň. Všetko sa vraj začalo počas minuloročného leta, keď bola v priestoroch firmy vykonaná razia. Firma tiež zaznamenala viac ako 40 kontrol a dožiadaní, výsledkom ktorých nie je ani jeden nález alebo pokuta. Firma si v súčasnosti nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania proti nej.

Všetky podnety boli podľa nej zo strany Kriminálneho úradu Finančnej správy SR prešetrené a sú uzavreté. Dúha sa domnieva, že diskreditačnú kampaň prostredníctvom istej politickej strany podporuje aj bývalý obchodný partner spoločnosti, s ktorým vedie Dúha spor. V júni minulého roka Kriminálny úrad vykonal raziu v priestoroch firmy, pričom sa zameral na jej účtovníctvo. Následne v marci tohto roka čelil Dúha hrozbe konkurzu zo strany bývalého dodávateľa.

„Spoločnosť disponuje informáciami, podľa ktorých tieto klamlivé informácie nezakladajúce sa na skutočnostiach poskytol politickej strane, ktorá dnes zorganizovala tlačovú konferenciu, práve obchodný partner, s ktorým je spoločnosť v obchodnom spore,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

„Spoločnosť si ani dnes nie je vedomá žiadneho prebiehajúceho konania voči nej. Naopak, aj konanie KÚFS, ako aj iné podnety, vrátane podnetov na začatie trestných konaní, boli riadne prešetrené, uzavreté a v súčasnosti sú neaktuálne,“ dodáva Dúha v stanovisku s tým, že odmieta byť predmetom nekalých spravodajských a politických hier.

Spoločnosť Dúha

Spoločnosť Dúha veľkopodnikateľa Miroslava Remetu spolu s talianskou spoločnosťou Salini Impregilo stavajú úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové Dubná Skala (13,5 kilometra), vrátane tunela Višňové (7,5 km). Zákazku za 409,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (491,8 mil. eur vrátane dane) získali v lete 2014 a v zmluve sa ju zaviazali dokončiť do konca roka 2019.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Finančná správa #Lucia Nicholsonová #tunel Višňové #NAKA #Miroslav Remeta #SASKA