V Kyjeve a Odese boli razie v priestoroch ruskej firmy Jandeks

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali razie v priestoroch ruskej spoločnosti Jandeks, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový vyhľadávač. Úrady na Ukrajine už skôr tento mesiac zablokovali prístup na stránky viacerých popredných ruských sociálnych sietí a internetových spoločností vrátane firmy Jandeks.

29.05.2017 14:42
debata (4)

Hovorkyňa ukrajinskej spravodajskej služby SBU v pondelok potvrdila, že jej pracovníci prehľadávali kancelárie firmy Jandeks v Kyjeve a Odese v rámci vyšetrovania podozrení z vlastizrady. Bližšie informácie k pozadiu vyšetrovania neposkytla.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal v polovici mája dekrét o zablokovaní ruských sociálnych sietí VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj e-mailovej služby Mail.ru a internetového vyhľadávača Jandeks (yandex.ru). Porošenko tento krok zdôvodnil ako odvetu za podiel Ruska na ukrajinskej kríze, ktorá vypukla v roku 2014.

Podľa agentúry TASS službu VKontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina