Trump opäť označil obchodný deficit USA s Nemeckom za zlý

Americký prezident Donald Trump znovu upozornil, že obchodný deficit Spojených štátov s Nemeckom je veľmi vysoký a teda pre Američanov veľmi nevýhodný.

30.05.2017 14:28
debata (5)

Na svojom twitterovom účte Trump k tomu dodal výčitku, že Berlín investuje oveľa menej ako Washington do ozbrojených síl a do NATO.

„Veľmi zlé pre USA. To sa zmení,“ uzavrel Trump vo svojom texte.

Trump kritizoval kvôli nízkym výdavkom na obranu na nedávnom summite NATO drvivú väčšinu európskych spojencov, vrátane Českej republiky. Najtvrdšie sa ale zameral na Nemecko kvôli krajne nepriaznivej vzájomnej obchodnej bilancii.

Američania sú v celkovom deficite od roku 1975. Vlani predstavoval bez započítania služieb 750 miliárd dolárov, z toho skoro 350 miliárd pripadalo na Čínu. S Nemeckom dosahoval 65 miliárd, teda o niečo menej ako s Japonskom a o niečo viac než s Mexikom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po summite NATO a krajín G7, ktoré nasledovali po sebe, dala najavo odstup voči USA a vyhlásila, že Európa sa bude musieť spoliehať viac sama na seba. Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel dodal, že krátkozraká politika americkej vlády ide na úkor záujmov Európskej únie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #Nemecko #USA #obchodná dohoda #Donald Trump