Slováci sa zadlžujú najrýchlejšie v EÚ

Rast úverov domácnostiam na Slovensku bol vlani najrýchlejší v celej EÚ a slovenské rodiny majú málo úspor v porovnaní s dlhmi. Upozornila na to v utorok slovenský centrálna banka (NBS), podľa ktorej sa zadlženosť domácností v krajine od globálnej krízy zdvojnásobila.

30.05.2017 14:56
debata (11)

„Je tu viacročný trend nárastu úverov najmä domácnostiam. Tento rast bol najvyšší od vzniku Slovenska,“ povedal výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček. Vlani objem poskytnutých úverov domácnostiam na Slovensku stúpol o 14 percent.

Zadlženosť slovenských domácností patrí k najvyšším v regióne. Od roku 2010 sa podiel dlhu domácností na výkone slovenského ekonomiky zvýšil na dvojnásobok a presiahol hranicu 30 percent hrubého domáceho produktu. Dôsledkom tohto vývoja je podľa Dvořáčka vyššia zraniteľnosť slovenských domácností v prípade negatívneho vývoja v budúcnosti. Prípadný rast úrokových sadzieb na trhu by sa ale s ohľadom na konkurenciu medzi bankami podľa NBS prejavil v zdražení úverov domácnostiam pomalšie.

Čerpanie úverov spotrebiteľovi na Slovensku podporil pokles úrokových sadzieb, ktorý ovplyvňuje hospodárenie bankového sektora. Zisk slovenských bánk po očistení o jednorazové vplyvy vlani klesol medziročne o takmer šestinu.

NBS očakáva, že z dôvodu nízkych úrokových sadzieb klesnú komerčným bankám úrokové príjmy, ktoré sú ich hlavným príjmom. Tento vývoj sa zrejme výraznejšie odrazí v zisku menších a stredných bánk. Ziskovosť sektora by sa mala znížiť o desať až 20 percent, teda pomalšie, než NBS predtým očakávala. Už vlani NBS uviedla, že banky budú musieť obmedziť vyplácanie dividend.

Slovenská centrálna banka v minulosti zaviedla do praxe niekoľkých opatrení pre banky, aby zmiernila prípadné riziká v súvislosti s rastúcim poskytovaním pôžičiek najmä na bývanie. NBS pripravuje podobné kroky aj pre oblasť poskytovania spotrebiteľských pôžičiek.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #domácnosť #dlhy #NBS