Top strediská sú na leto už vypredané

Zdá sa, že tohtoročná sezóna nebude zaostávať za tou minuloročnou. Vlani u nás totiž dovolenkovalo rekordných viac ako 5 miliónov ľudí. Niektoré hotely či penzióny sú už teraz takmer obsadené. Vedú lokality na juhu Slovenska s termálnymi kúpaliskami a tiež Liptov a Tatry.

31.05.2017 14:00
debata

„Počet rezervácií je v porovnaní s minulým rokom vyšší a ak sa nestane nič mimoriadne, tak čísla z minulého roka budú prekonané,“ hovorí manažér portálu Ubytko.sk Peter Kacera. V rebríčkoch záujmu turistov vedú podľa neho Tatry, Liptov a Orava. Vyhľadávané je aj južné Slovensko pre termálne kúpaliská, dodáva.

Termálne kúpalisko v Štúrove sa zvyčajne teší z... Foto: Andrej Barát, Pravda
kúpalisko, akvapark Termálne kúpalisko v Štúrove sa zvyčajne teší z vysokej návštevnosti.

Ubytovanie sa dá podľa neho nájsť ešte v každej lokalite, no top zariadenia sú už úplne vypredané, niektoré už aj na Vianoce a na Silvestra.

„V každej lokalite sa vždy nájde voľné ubytovanie, len nebude to najlepšie,“ potvrdzuje aj Pavol Paradeiser z portálu Ubytovanie na Slovensku. Radí preto rezervovať si dovolenku dopredu.

To, že najvychytenejšie ubytovanie sa rýchlo vypredáva, potvrdzuje aj Lucia Čížová z portálu Zľava dňa. „V prvej polovici roka je už predaných takmer 60 percent ubytovacej kapacity,“ hovorí. Vo víkendových termínoch dokonca až tri štvrtiny, dodáva. Kapacity sú podľa nej také plné, že sa už predávajú aj jesenné pobyty.

Turistická sezóna na Slovensku

  • Najnavštevova­nejšie letné atrakcie sú akvaparky, termálne kúpaliská, vodné plochy umelé či prirodzené, ale aj zoologické záhrady či múzeá a hrady.
  • V zime vedú strediská s dobrými službami pre zimné športy, tiež akvaparky a termálne kúpaliská s celoročnou prevádzkou.
  • Počet návštevníkov slovenských ubytovacích zariadení dosiahol vlani 5,023 milióna hostí. Ide o 16-percentný nárast oproti roku 2015. V počte prenocovaní o 14,5 percenta.
  • Dominujú domáci turisti s podielom 60 percent. Zahraniční turisti tvoria 40 percent. Vedú návštevníci z Česka, Poľska, Nemecka, Maďarska, Rakúska a Veľkej Británie.
  • Najnavštevova­nejšia v roku 2016 bola Bratislava a Bratislavský kraj, nasledovali Žilinský a Prešovský samosprávny kraj.

Zdroj: SACKA

Veľký záujem o detské tábory

Takmer vypredané je ubytovanie v kúpalisku Vadaš Thermal Resort v Štúrove. Voľné sú už len staršie chatky a kratšie pobyty v hotely Thermal. „Vlani sme mali veľmi krásne čísla, dúfame, že aj v tomto roku budeme pokračovať v úspešnosti,“ hovorí PR manažérka kúpaliska Lívia Németh. Všetko však bude aj podľa nej závisieť od počasia.

Letná sezóna vyzerá zatiaľ dobre aj na Zemplínskej šírave. „Letná sezóna je obsadená na 70 percent, víkendy až na 95 percent,“ hovorí Peter Huňady z tamojšieho penziónu Dolina. Vlani bol penzión podľa neho v niektorých týždňoch vyťažený na sto percent. Väčšinu dovolenkárov tvoria domáci, ktorí využívajú kratšie dvoj- až trojdňové pobyty. Hostia zo zahraničia zostávajú na 5 dní až týždeň.

„Aktuálne máme hotel počas leta obsadený približne na 30 percent,“ hovorí manažérka horského hotela Sliezsky dom Petra Ihnačáková. Očakáva, že záujem o ubytovanie poskočí s otvorením tatranských turistických chodníkov. Hotel sa totiž nachádza na križovatke turistických trás. Z návštevníkov vlani viedli Česi a Poliaci, no našli sa aj Japonci či Američania.

Úplne vypredané sú detské tábory v rekreačnom stredisku Kysak-Brezie. Rovnako to bolo aj vlani. „Sezóna 2017 je vypredaná s deťmi na čakacej listine ak by sa niečo uvoľnilo,” hovorí majiteľ strediska Ladislav Klein.

Tohtoročná sezóna vyzerá byť nateraz podobná aj v hotelovej sieti Tatry Mountain Resort (TMR). V lete 2016 v Tatranských horských strediskách dovolenkovalo o 15 percent viac ľudí ako rok predtým. „Už minulý rok si klienti rezervovali svoje pobyty s oveľa väčším predstihom a vo väčšej miere, ako to bolo v lete 2015,“ vysvetľuje hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová. Voľných miest je však podľa nej ešte dosť.

Čo láka turistov k nám?

„Slovensko má bohatú ponuku atrakcií, dalo by sa povedať, že nie je miesto na Slovensku, ktoré by nemalo turistom čo ponúknuť,“ hovorí generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Haburľák. Vidí za tým aj rastúcu kvalitu služieb na Slovensku a dobrú prezentáciu krajiny.

Pod minuloročné rekordné čísla sa však podľa neho podpísala aj zhoršená bezpečnostná situácia v tradičných dovolenkových destináciách. Ľudia tak hľadali skôr dovolenku doma či v blízkosti domova.

Haburľák predpokladá, že aj tento rok bude podobný a dokonca príde aj k miernemu nárastu počtov dovolenkárov. Na Slovensku vlani prišli o 16 percent ľudí viac ako v roku 2015. Dva milióny tvorili zahraniční návštevníci. Najpočetnejší sú turisti zo susedných krajín, no Slovensko už objavili aj hostia z Izraela, Francúzska, krajín Beneluxu či Pobaltia.

Úspešnú sezónu očakáva aj prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislav Macko. „Služby príslušníkov našej branže sú z roka na rok kvalitnejšie a pestrejšie,“ hovorí. V lete podľa neho najviac letia akvaparky, termálne kúpaliská, vodné plochy umelé či prirodzené, ale aj zoologické záhrady či múzeá.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #Slovensko #turizmus