Kyjev pre dopravnú blokádu znížil odhad rastu

Hospodársky rast Ukrajiny bude tento rok len 1,8 percenta namiesto predtým predpokladaných troch percent. Podľa agentúry Reuters to v stredu vyhlásil námestník predsedu vlády Stepan Kubiv a ako hlavný dôvod revízie uviedol blokádu nákladnej dopravy na územie, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

31.05.2017 17:27
debata (27)

Nová predpoveď je tesne pod 1,9 percenta predpovedaných ukrajinskú centrálnou bankou. Kubiv predpokladá, že v budúcom roku by sa rast ekonomiky mohol vyšplhať na tri percentá a o rok neskôr na 3,6 percenta.

Blokáda železníc odrezala dodávky uhlia pre ukrajinské elektrárne a oceliarsky priemysel, ktorých vývoz je pre ekonomiku kľúčový. Niektoré suroviny ukrajinský priemysel stále nakupuje z povstaleckých území. Blokáda môže tento rok zraziť hospodársky rast na polovicu.

Ukrajina pozastavila všetku nákladnú dopravu na východ krajiny ovládaný povstalcami v marci. Prezident Petro Porošenko však už len formalizoval blokádu, ktorú aktivisti začali vlani v januári.

Ukrajinská vláda zvýšila tiež svoj odhad tohtoročnej ročnej miery inflácie, a to na 11,2 percenta z predtým predpovedaných 8,1 percenta.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina