Plné cesty, málo diaľnic. Slováci sú nespokojní s dopravnou situáciou

Celkovú nespokojnosť s dopravnou situáciou na Slovensku vyjadrili Slováci v aktuálnom prieskume agentúry TNS Slovakia. Nepáči sa im, že v tejto oblasti zaostávame aj v porovnaní so zahraničím a za problémy považujú nedokončené úseky diaľnic či preplnenosť ciest. Celkovo je až polovica Slovákov nespokojných s rozvojom dopravnej infraštruktúry na Slovensku.

01.06.2017 15:04
debata (29)

Pričom pre 40 % z nich nie je uspokojivé ani tempo výstavby nových ciest za posledných desať rokov. Celú situáciu naopak pozitívnejšie vnímajú šoféri a ľudia často cestujúci do zahraničia.

Pozitívne je vnímaný aj vplyv nových ciest na kvalitu života v regiónoch za posledných desať rokov, ktorý ocenili hlavne ľudia z Bratislavy, naopak, ľudia z východného Slovenska sú s týmto spokojní najmenej.

Spomedzi tých, ktorí považujú kvalitu dopravnej infraštruktúry za zlú, za najväčšie problémy označilo veľa áut, preplnenosť a zápchy 33 % respondentov, málo úsekov a nedokončené úseky 29 % a množstvo prerábok či časté obmedzenia 18 % opýtaných. Slováci svojim diaľniciam dali vysvedčenie so známkou tri. Až tretina z respondentov zaradila rozvoj nových cestných úsekov a dopravnej infraštruktúry medzi jednu z troch najdôležitejších oblastí rozvoja na Slovensku. Muži pritom považujú rozvoj nových ciest za dôležitejšiu tému ako školstvo či ochranu životného prostredia.

S blížiacimi sa dovolenkami budú Slováci cestovať častejšie. Až 73 % Slovákov bude pritom využívať práve diaľnice a rýchlostné cesty. Obávajú sa však častých zápch, nedokončených úsekov diaľnic a množstva prerábok a obmedzení na ceste. Veľká premávka a preplnenosť ciest je problém týkajúci sa najmä západného Slovenska, nedokončené úseky diaľnic trápia hlavne východné Slovensko.

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia formou on-line dotazníka na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov 21. marca až 3. apríla. TNS Slovakia vznikla 1. januára 2011 spojením agentúr TNS SK a TNS AISA Slovakia, na Slovensku poskytuje svoje služby od roku 1995.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #diaľnice