V USA sa stretáva elitný klub Bilderberg. Čo zaujíma mocných?

V americkom štáte Virgínia sa vo štvrtok začala 65. výročná konferencia Bilderberského klubu, neformálneho združenia významných biznismenov a politikov.

02.06.2017 07:30
debata (42)

Skupina mocných z Európy a severnej Ameriky rokuje o situácii v strategických regiónoch a možnostiach spomalenia globalizácie. Na uzatvorenom štvordňovom stretnutí bude 131 účastníkov z 21 krajín, vrátane šéfa NATO Jensa Stoltenberga, šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeovej a amerického ministra obchodu Wilbura Rossa.

Na súkromnej schôdzke v meste Chantilly budú aj tento rok prevažovať biznismeni, Európania a muži. Spolu majú nezáväzne hovoriť o 13 hlavných témach.

Tie sa týkajú vyhliadok transatlantických vzťahov, smerovania Európskej únie a vývoja v Spojených štátoch po zvolení prezidenta Donalda Trumpa.

Diskusia sa zameria aj na situáciu v Rusku, Číne a na Blízkom východe. Konferencia sa má zaoberať aj informačnou vojnou, dôvodmi rastu populizmu a otázkou, či je možné spomaliť procesy globalizácie.

Rokovaniu predsedá, tak ako v minulých piatich rokoch, Henri de Castries, ktorý donedávna viedol finančnú skupinu AXA. Medzi hosťami sú aj predstavitelia ďalších významných bánk a poisťovní – Goldman Sachs, Deutsche Bank, ING, Allianz, Santander. Nechýbajú ani zástupcovia priemyselných podnikov (automobilky Fiat Chrysler alebo chemičky Bayer) a médií (vydavateľstvo Axel Springer).

Z politikov by sa mali stretnutia zúčastniť napríklad holandský kráľ Willem-Alexander, kanadský minister financií Bill Morneau a Trumpov bezpečnostný poradca Herbert McMaster. Účasť potvrdil aj čínsky veľvyslanec v USA Cchuej Tchien-kchaj a bývalý šéf americkej tajnej služby CIA David Petraeus.

Fórum dostalo meno podľa hotela Bilderberg v holandskom Oosterbecku, kde sa stretnutie v roku 1954 prvýkrát uskutočnilo. Odvtedy sa konferencie organizujú každoročne na rôznych miestach Európy a severnej Ameriky. Rokovania sú neverejné, čo dalo vzniknúť rade konšpiračných teórií, podľa ktorých sa Bilderberg pokúša tajne ovplyvňovať svetové dianie.

Zasadnutia Bilderbergu sa v minulosti zúčastnili aj štyria Česi – bývalý minister zahraničia Karel Schwarzenberg, politológ Jiří Pehe a bývalí diplomati Michael Žantovský a Karel Kovanda. Zo Slovenska mal byť dvakrát na zasadnutí klubu exminister financií Ivan Mikloš, v čase druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Bilderberg