Koniec diaľničných známok v Európe?

Už o desať rokov môžu vodiči osobných áut v celej Európe platiť jednotné mýto. Európska komisia počas tohto týždňa predložila návrh na zjednotenie podmienok mýta tak pre kamiónovú, ako aj pre osobnú dopravu. Komisia chce taktiež zmierniť podmienky pre dopravcov z východnej časti únie.

03.06.2017 07:51
debata (9)

Návrh však musí odsúhlasiť ešte Európsky parlament a členské štáty. Podľa eurokomisárky pre dopravu Violety Bulcovej tak únia členským štátom neprikáže, aby zaviedli mýto. Tie, ktoré však už mýto majú, alebo k nemu pristúpia, sa budú musieť riadiť jednotnými pravidlami. Za diaľnice by sa v celej únii malo platiť podľa počtu prejazdených kilometrov. Odzvonilo by tak diaľničným nálepkám, ktoré platia určitú dobu bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov.

Podľa komisie majú nové opatrenia znížiť emisie CO2, znečistenie ovzdušia, preťaženie ciest a zvýšiť bezpečnosť. Za mýto by mali zľavy napríklad vodiči jazdiaci na ekologických vozidlách.

"Európska únia má jedinečnú príležitosť viesť modernizáciu cestnej dopravy nielen doma, ale aj vo svete. Naše reformy položia základ pre štandardizované digitálne cestné systémy, spravodlivejšie sociálne podmienky a vymáhateľné trhové pravidlá. Pomôžu znížiť sociálno-ekonomické náklady dopravy, ako sú čas strávený v prevádzke, úmrtia a závažné zranenia na cestách alebo zdravotné riziká vyplývajúce zo znečistenia a hluku,“ povedala Bulcová.

Proti návrhu na zavedenie jednotného mýta pre osobné automobily sú štáty ako Rakúsko alebo Nemecko. Rakúšania sú spokojní so systémom diaľničných nálepiek a Nemecko len od roku 2019 spoplatní svoje diaľnice, za ktoré však v konečnom dôsledku budú platiť len zahraniční vodiči. Komisia taktiež navrhuje, aby vodiči museli dostávať minimálnu mzdu, ktorá platí na území daného štátu len v prípade, ak sa tam zdržiavajú viac ako tri dni. S týmto riešením nesúhlasí združenie ČESMAD Slovakia, ktoré zastupuje viac ako 900 slovenských dopravcov. Podľa neho nové pravidlá znamenajú neprekonateľnú administratív­nu záťaž.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničné známky