Obchodný deficit USA stúpol, s Čínou výrazne

Obchodný deficit Spojených štátov sa v apríli zvýšil o päť percent na trojmesačné maximum 47,6 miliardy dolárov. Výrazný nárast pritom zaznamenal politicky citlivý schodok v obchodovaní s Čínou. Vyplýva to podľa agentúry AP z piatkových údajov amerického ministerstva obchodu.

03.06.2017 08:00
debata (4)

Nový americký prezident Donald Trump počas svojej predvolebnej kampane sľúbil zníženie obchodného deficitu. Pohrozil zavedením odvetných ciel na dovoz z Číny, Mexika a ďalších krajín, ktoré obvinil z nepoctivých obchodných praktík.

V poslednej dobe sa stal terčom Trumpovej kritiky vysoký obchodný prebytok Nemecka, ktoré má podľa neho nepoctivú výhodu v podobe slabého kurzu eura.

Deficit Spojených štátov v obchodovaní s Nemeckom v apríli stúpol o viac ako štyri percentá na 5,5 miliardy dolárov. Americký deficit v obchodovaní s Čínou vzrástol dokonca o viac ako 12 percent na 27,6 miliardy dolárov.

Celkový vývoz z USA v apríli klesol o 0,3 percenta na 191 miliárd dolárov, a to okrem iného pre nižší export automobilov. Dovoz sa zvýšil o 0,8 percenta na 238,6 miliardy dolárov, pretože Američania kupovali viac zahraničných mobilných telefónov a ďalšieho spotrebného tovaru, napísala agentúra AP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #USA