Kaštieľ pre smotánku zmenil majiteľa

Kaštieľ v Studenom neďaleko Bratislavy aj s trojhektárovým pozemkom zmenil majiteľa. Kaštieľ sa nachádza v areáli strediska, ktoré využívajú bohatší ľudia na relax. Predávajúcim bola firma, ktorá patrí pod Národnú banku Slovenska.

04.06.2017 15:00
debata (3)

Za predajom je vraj dlhodobá strata z prevádzky kaštieľa, ktorá sa za osem rokov vyšplhala až na viac ako dva milióny eur. Spoločnosť RVS, ktorá bola ako nástupnícka organizácia jeho vlastníkom od roku 1997, ho predala takmer za tri milióny eur firme Elafina. Konateľom Elafiny bol do konca minulého roka František Hodorovský. Ten je od apríla 2016 členom dozornej rady Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá patrí pod J&T.

Kaštieľ v Studenom predala spoločnosť, ktorá... Foto: RVSKLUB.SK
kaštieľ Studené Kaštieľ v Studenom predala spoločnosť, ktorá patrí pod Národnú banku Slovenska

„Kaštieľ bol dlhodobo stratový, preto sa RVS rozhodla nehnuteľnosť predať a od roku 2015 hľadala záujemcov o svoj majetok,“ vysvetľuje Martina Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá je majoritným vlastníkom RVS. Spoločnosť bola stratová nepretržite od roku 2009, dodáva. Kumulovaná strata dosiahla podľa nej 2,4 milióna eur.

Spoločnosť RVS tu prevádzkovala relaxačno-vzdelávacie stredisko. „Národná banka Slovenska využívala sporadicky služby tohto zariadenia pre svoje aktivity,“ hovorí Solčányiová. Napríklad na stretnutia výborov a pracovných skupín ESCB, raz ročne stretnutie so subjektmi finančného trhu či team building pre zamestnancov, vysvetľuje. Kaštieľ bol využívaný aj na firemné akcie a svadby. Priestory kaštieľa si bolo tiež možné prenajať. Dvojlôžková izba tu vyšla okolo 100 eur na noc, apartmán okolo 200 eur na noc.

Spoločnosť RVS skúšala podľa Solčányiovej zvrátiť straty návrhmi na rozšírenie ponuky kaštieľa. „Návrhy na prípadné riešenie by znamenali ďalšiu investíciu na zvýšenie kapacity ubytovania, aby sa v zariadení dali organizovať viacdenné akcie,“ hovorí. Akcionári, ktorými sú finančné inštitúcie, však boli proti, vysvetľuje.

Kaštieľ bol postavený v osade Studené, ktorá je v súčasnosti časťou obce Most pri Bratislave, pravdepodobne v 17. storočí. Pôvodne išlo o prízemnú jednoposchodovú stavbu. Neskôr bolo pristavené ďalšie podlažie. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté valenou klenbou, stropy na poschodí sú rovné.

Budovu vlastnilo veľa majiteľov, ktorí ju viackrát prestavovali. Pôvodný výzor kaštieľa sa tak úplne stratil a postupne dostala stavba klasicistický štýl. Posledným majiteľom kaštieľa bol statkár a architekt Rudolf Frič.

Po roku 1948 bol v kaštieli zriadený detský domov. Neskôr výchovný ústav pre dievčatá. Ten fungoval až do roku 1994, keď bol kaštieľ v rámci reštitúcie vrátený rodine Fričovcov, ktorí boli jeho poslednými vlastníkmi. Od nich ho v roku 1997 za 31 miliónov slovenských korún (niečo vyše jedného milióna eur) kúpilo Bankové zúčtovacie centrum Slovenska. Spoločnosť RVS vznikla v roku 2003 jeho transformáciou. Správa medzibankového platobného styku a zúčtovania prešla vtedy totiž pod Národnú banku Slovenska (NBS). V nasledujúcich dvoch rokoch kaštieľ výrazne rekonštruovali a dostal dnešnú podobu písmena U. Rozšírené boli aj bočné krídla. V roku 2000 tu začalo fungovať školiace a rekreačné stredisko.

Kaštieľ v Studenom

  • Bol postavený v rokoch 1714–1722 ako renesančná prízemná budova. Neskôr na ňom bolo nadstavené jedno podlažie a bol prestavaný v klasicistic­kom štýle.
  • Okolo kaštieľa sa nachádza park. Pozemok má tri hektáre.
  • Kaštieľ nie je prístupný verejnosti.
  • Spoločnosť RVS v ňom prevádzkovala školiace a rekreačné stredisko. Plány nového vlastníka spoločnosti Elafina nie sú známe.

ZDROJ: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií, NBS

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #NBS #Studené