Lacní kvalifikovaní Slováci sa minuli, povzdychli si Nemci

Nemeckí investori na Slovensku sa sťažujú na nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Zapoja sa preto do reformy vzdelávania učňov podľa nemeckého vzoru, napísala agentúra DPA.

04.06.2017 14:51
debata (79)

Nedostatok pracovných síl sa podľa šéfa Slovensko-nemeckej priemyselnej a obchodnej komory DSIHK Guida Glaniu stáva najzávažnejším problémom tunajších nemeckých investorov, predovšetkým z automobilového priemyslu.

Prvý rok rekvalifikácie sa mladí ľudia učia... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Duálna akadémia, práca, automobilka Prvý rok rekvalifikácie sa mladí ľudia učia pracovať so strojmi priamo v Duálnej akadémii a druhý už vo výrobných halách Volkswagenu.

Pritom práve kvalifikovaní a zároveň lacní zamestnanci v technicky orientovaných povolaniach boli na prelome tisícročí hlavným plusom Slovenska, ktoré na ne prilákalo početných investorov z Nemecka a ďalších západných krajín.

Túto výhodu ale krajina medzitým stratila, vyplýva z prieskumov DSIHK medzi tunajšími nemeckými podnikmi. Príčinu Glania vidí ani nie tak v tom, že sa firmy o zamestnancov medzi sebou preťahujú. Problém predstavuje skôr roky zanedbávané učňovské školstvo, na Slovensku tak teraz chýba dorast. DSIHK sa preto rozhodla zapojiť do zavádzania takzvaného duálneho vzdelávania učňov podľa nemeckého vzoru.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko #Slovensko #automobilky