Česká koruna je najsilnejšia od skončenia jej umelého oslabovania

Česká koruna v pondelok dopoludnia voči euru posilnila pod 26,30 Kč/EUR. Je tak najsilnejšia od aprílového konca intervencií Českej národnej banky, ktorá od novembra 2013 držala najsilnejší kurz na 27 Kč/EUR.

05.06.2017 14:11
debata (2)

Pred jedenástou hodinou dopoludnia sa koruna obchodovala za 26,29 Kč/EUR, oproti piatkovému záveru spevnila o tri haliere. Vyplýva to z priebežných informácií na webe spoločnosti Patria Online.

K doláru česká mena spevnila o dva haliere na 23,33 Kč/USD, čo je najsilnejšia hodnota od začiatku roka 2015.

Podľa analytikov bude koruna k euru ďalej posilňovať. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová očakáva, že najneskôr do konca júla koruna prelomí kurz 26 korún za euro.

Česká národná banka od novembra 2013 do tohtoročného apríla intervenovala na devízovom trhu s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR. Počas tohto obdobia nakúpila eurá za viac ako dva bilióny korún, najviac peňazí vynaložila tento rok v marci, a to 520 miliárd korún.

Po ukončení intervencií 6. apríla koruna postupne posilňovala, hneď 10. apríla sa krátko priblížila k hranici 26,50 Kč/EUR. V druhej polovici apríla sa opäť vrátila späť ku 27 korunám za euro, potom začala postupne spevňovať.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týždeň uviedol, že sa kurz koruny po ukončení intervencií vyvíja priaznivým smerom. „Zatiaľ je to hodnotenie naskrz pozitívne. Nedošlo k žiadnemu šoku, koruna mierne posilňuje. Je to zodpovedajúce sprísneniu menových podmienok. Zatiaľ veľmi, veľmi mierne, takže s týmto vývojom sme určite spokojní,“ povedal Rusnok v Bouzove na Olomoucku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna