Briti pred voľbami prestávajú nakupovať

Rast maloobchodných tržieb v Británii sa v máji spomalil na 0,2 percenta z aprílových 6,3 percenta. Vyplýva to zo zverejnených údajov Združenia britských maloobchodníkov (BRC). Pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami ale ekonomika nehrá zásadnú úlohu. Prácu má rekordný počet ľudí a verejný dlh je zvládnuteľný.

06.06.2017 10:55
debata

„Májový pokles rastu tržieb ukazuje na dlhodobý trend poklesu kúpnej sily,“ uviedla šéfka BRC Helen Dickinsonová. Dodala, že nech už štvrtkové voľby vyhrá ktokoľvek, nesmie po odchode krajiny z Európskej únie zaviesť dovozné clá a musí uistiť európskych občanov, ktorí pracujú v maloobchode, že môžu zostať.

Údaje BRC dokladajú, že medziročne rast spotreby klesol o 2,8 percenta, a je tak najnižší od júnového referenda o brexite. Štvrťročné objem tržieb sa podľa oficiálnych údajov znížil najviac od roku 2010. Prispieva k tomu aj rast cien, ktorý bol s aprílovými 2,7 percenta najrýchlejší od septembra 2013.

Britský trh práce je v dobrej kondícii, aj keď platy rastú len nevýrazne. Húfne ho opúšťajú občania EÚ a zamestnávateľom sa míňajú možnosti, ako ich miesta zaplniť, povedal agentúre Reuters Tom Hadley zo zamestnaneckej a náborovej konfederácie REC. Vlani z Británie podľa oficiálnych údajov o migrácii odišlo 117 000 občanov EÚ, o tretinu viac ako v roku predchádzajúcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit