Japonská investícia vyjde štát 19,25 milióna

Slovensku sa v poslednom roku darí čoraz viac lákať investorov vyžadujúcich kvalifikovanú pracovnú silu. Už túto stredu bude vláda rozhodovať o vyplatení podpory vo výške 19,25 milióna eur pre japonskú spoločnosť Minebea.

06.06.2017 15:00
Minebea Foto:
debata (3)

Investícia do novej fabriky celkovo dosiahne 60 miliónov eur a pre východ Slovenska ide o investíciu desaťročia. Závod orientovaný na výrobu mechatronických pohonných systémov totiž v rozmedzí rokov 2017 až 2022 vytvorí 1 100 nových pracovných miest. Ak všetko dobre pôjde, spoločnosť Minebea investuje na Slovensku aj v druhej fáze ďalších 40 miliónov eur a celkovo vytvorí až 2-tisíc nových pracovných miest. Prichádzajúci japonský investor bude mať záujem hlavne o kvalifikovaných pracovníkov vo vede a výskume. Podľa informácií denníka Pravda sa majú nástupné platy inžinierov pohybovať na úrovni okolo 1 500 eur v hrubom.

Len nedávno vláda odsúhlasila investičnú pomoc vo výške 18,6 milióna eur aj pre PCA Slovakia. Vďaka poskytnutým daňovým úľavám získala práve trnavská automobilka výrobu vozidla novej generácie a vytvorí 420 pracovných miest. Pri Nitre aj vďaka štátnej podpore vznikne zase závod automobilky Jaguar Land Rover. Z veľkých investorov prišiel na Slovensko bez poskytnutia investícií jedine Amazon, ktorý pri Seredi vytvorí až tisíc nových pracovných miest.

Volkswagen pripravuje duálne vzdelávanie pre vysokoškolákov

Prichádzajúci aj existujúci investori na Slovensku čoraz viac narážajú na problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Najväčší domáci súkromný zamestnávateľ Volkswagen Slovakia nedostatok odborníkov rieši vzdelávaním študentov priamo vo výrobných halách automobilky. „Po úspešnom štarte Duálnej akadémie, ktorú sme vlani otvorili s našimi partnermi, zavádzame duálne vzdelávanie aj do vysokoškolského štúdia. Bakalár v automobilovom priemysle dôkladne pripraví absolventov pre potreby praxe. Tých budeme čoraz viac potrebovať najmä v súvislosti so zavádzaním nových technológií,“ uviedol Eric Reuting, člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť.

Doteraz automobilka vzdelávala len maturantov a otvorenie štvorročného bakalárskeho štúdia je realizované v spolupráci so Strojníckou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V prostredí slovenských vysokých škôl ide o úplnú novinku, keďže na väčšine vysokých škôl sa dá bakalársky titul získať už po troch rokoch štúdia. „Problémom trojročného bakalárskeho štúdia je absolútny nedostatok praxe a takí absolventi v podstate nemajú inú možnosť, ako pokračovať v ďalšom štúdiu, ak chcú byť pre firmy aspoň trochu zaujímaví,“ povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Jaroslav Holeček.

Vo Volkswagene Slovakia bude takmer polovicu bakalárskeho štúdia tvoriť prax. Samotní študenti budú od firmy poberať podnikové štipendium, ktorého výška bude závisieť od konkrétnych pracovných výsledkov. „V podnikoch je dopyt po bakalároch orientovaných pre potreby praxe, ale na trhu práce takí jednoducho nie sú. Aj to mizivé percento absolventov, ktorí nepokračujú na druhom stupni štúdia, je pre prax aj tak väčšinou nepoužiteľné, keďže nemajú požadované zručnosti vo svojom odbore. Aj preto sme sa rozhodli pripraviť v spolupráci s Volkswagenom Slovakia tento pilotný projekt,“ uzavrel Ľubomír Šooš, dekan Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #daňová úľava #podpora #investor #kvalifikovaná sila