Južná Afrika po ôsmich rokoch rastu spadla do recesie

Juhoafrická republika (JAR) v tohtoročnom prvom štvrťroku spadla prvýkrát za osem rokov do recesie. Jej hrubý domáci produkt vykázal štvrťročný pokles o 0,7 percenta, najmä v dôsledku slabých výsledkov obchodu a spracovateľského sektora. Oznámil to v utorok tamojší štatistický úrad.

07.06.2017 07:29
debata (1)

Ako uviedol server BBC, juhoafrická ekonomika prvýkrát od roku 2009 zaznamenala prepad dva štvrťroky po sebe, v posledných troch mesiacoch 2016 sa znížila o 0,3 percenta.

Tieto výsledky sú v ostrom kontraste s očakávaním analytikov, ktorí predpovedali vzostup o 0,9 percenta. V reakcii na správu sa kurz juhoafrického randu na menovom trhu prepadol o jedno percento.

V medziročnom prepočte sa HDP v prvom štvrťroku podľa sezónne neupravených údajov zvýšil o 0,1 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcom štvrťroku sa o 0,7 percenta znížil. Najväčším vinníkom prepadu je obchod, ktorý v prvom štvrťroku spadol o 5,9 percenta, nasleduje spracovateľský sektor s poklesom 3,7 percenta. Naopak, rast vykázalo poľnohospodárstvo a banský priemysel, uviedla agentúra AP. Nezamestnanosť v krajine sa pohybuje okolo 27,7 percenta.

Tretia najväčšia ekonomika afrického kontinentu sa ocitla pod tlakom po tom, keď sa prezident Jacob Zuma v marci v rámci širších zmien vo vláde zbavil svojho oponenta, rešpektovaného ministra financií Pravina Gordhana. Ratingové agentúry Fitch a Standard & Poor's preto znížili svoje hodnotenie JAR na na neinvestičný stupeň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #JAR #BRICS