Štatistici potvrdili rýchly rast Slovenska na úrovni 3,1 %

Slovenské hospodárstvo v prvom kvartáli tohto roka stúplo o 3,1 %. Štatistický úrad SR (ŠÚ) tak v stredu potvrdil svoj rýchly odhad reálneho rastu hrubého domáceho produktu v prvom štvrťroku z mája.

07.06.2017 09:58
debata

Oproti poslednému štvrťroku vlaňajška tak hospodársky rast mierne zrýchlil o 0,1 percentu­álneho bodu, v prvom štvrťroku minulého roka však ekonomika rástla rýchlejšie, a to o 3,4 %. Medzikvartálne po očistení o sezónne vplyvy hrubý domáci produkt vzrástol v prvom štvrťroku tohto roka oproti posledným trom mesiacom vlaňajška o 0,8 %. Na Slovensku sa pritom v prvých troch mesiacoch vyprodukoval hrubý domáci produkt v objeme 19,276 mld. eur, čo v bežných cenách predstavovalo rast o 4,1 %.

Za rastom celkového dopytu v prvom štvrťroku stálo podľa štatistikov najmä zvýšenie zahraničného dopytu. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2016 dynamika vývozu výrobkov a služieb výrazne vzrástla o 8,3 percentu­álneho bodu na 8,6 %. Rast zaznamenal aj domáci dopyt, ktorý sa medziročne zvýšil o 2,2 %. Výdavky na konečnú spotrebu sa v úhrne zvýšili o 2,3 %, z toho na konečnú spotrebu domácností o 3,4 %. Klesla konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 1,7 % a konečná spotreba verejnej správy o 0,7 %. Rast dosiahla aj tvorba hrubého kapitálu o 1,7 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 0,9 %.

Výkonnosť odvetví národného hospodárstva meraná hrubou pridanou hodnotou vzrástla v prvom štvrťroku tohto roka medziročne o 3,1 %. Vývoj ovplyvnil rast pridanej hodnoty vo väčšine odvetví, najmä vo finančných a poisťovacích činnostiach o 8 %, v pôdohospodárstve ? 7,8 %, v činnostiach v oblasti nehnuteľností o 4,4 %, vo veľkoobchode a maloobchode, v oprave motorových vozidiel a motocyklov, v doprave a skladovaní a v ubytovaní a stravovaní zhodne o 4 %, v odborných, vedeckých a technických činnostiach ? 3,6 % a v priemysle o 3,5 %.

Vyššiu pridanú hodnotu vytvorili aj odvetvia vo verejnej správe, vzdelávaní, zdravotníctve a sociálnej pomoci o 3,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 2,7 %, v umení, zábave a rekreácii a ostatných činnostiach o 0,9 %. Pridaná hodnota sa znížila len v stavebníctve o 13,7 %. Pozitívny trend štatistici zaznamenali aj pri vyššom výbere čistých daní z produktov o 2,4 %.

Z vytvoreného hrubého domáceho produktu dôchodkovou metódou tvoril hrubý prevádzkový prebytok a zmiešané dôchodky 9,869 mld. eur. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2016 vzrástol ich objem o 3,2 %. Odmeny zamestnancov, ktoré dosiahli 7,793 mld. eur, vzrástli o 6 %. Objem vybraných daní z produkcie a dovozu vzrástol o 5,3 % na 2,121 mld. eur. Hodnota subvencií bola vyššia o 24,7 % a dosiahla 506,9 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP