Japonská Minebea dostane investičnú pomoc 19,25 milióna eur

Spoločnosť Minebea Slovakia získa pre svoj investičný zámer štátnu pomoc vo výške 19,25 mil. eur. Na svojom stredajšom rokovaní o tom rozhodol vládny kabinet.

07.06.2017 13:33
debata (3)

Firma získa investičné stimuly len vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku a dlhodobého nehmotného majetku. Minebea Slovakia v Košiciach vybuduje nový závod na výrobu mechatronických pohonných systémov. Do závodu plánuje v rokoch 2017 až 2022 investovať 60 mil. eur.

Súčasťou investičného zámeru je taktiež vybudovanie výskumného a vývojového centra v oblasti mechatronických pohonných systémov. Spoločnosť avizuje vytvorenie 1 100 nových pracovných miest do konca roku 2022. Ročne plánuje firma v košickom závode vyrobiť 42,5 mil. kusov mechatronických pohonných systémov. Zhruba 80 % z celkovej výroby bude smerovať na export.

V košickom priemyselnom parku Immopark by mal vzniknúť najmodernejší európsky závod spoločnosti s produkciou výrobkov s vysokou pridanou hodnotou. Zameria sa na výrobu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel, vrátane automobilového, ako aj na výrobu špeciálnych elektromotorov a elektromechanických výrobkov. K výrobnému závodu pribudne aj výskumné a vývojové centrum, ktoré bude spolupracovať s už vybudovaným centrom v Nemecku. Bude sa orientovať na vývoj špeciálnych elektromotorčekov, pohonných systémov, snímačov a ďalších komponentov, ktoré nájdu využitie najmä v automobilovom priemysle. Spoločnosť bude úzko spolupracovať so strednými školami a Technickou univerzitou Košice.

Japonská skupina Minebea je globálnym lídrom vo výrobe mechatronických a elektronických súčiastok a komponentov pre oblasť automotive. Bola založená v roku 1951. V súčasnosti pôsobí v Ázii, v Severnej Amerike a v Európe prostredníctvom 68 dcérskych spoločností zamestnávajúcich viac ako 60 tis. ľudí. Konsolidované ročné tržby prekračujú 4,5 mld. eur. V Európe má skupina svoje prevádzky vo Veľkej Británii, v Nemecku, Česku a na Slovensku. Závod v Bratislave vznikol v roku 2004 a zaoberá sa kompletizáciou elektromotorčekov pre automobilový a iný priemysel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Minebea