Nemecký priemysel v apríli prepol na vyššiu rýchlosť

Priemyselná výroba v Nemecku v apríli prekonala očakávania. Medzimesačne stúpla o 0,8 percenta, ekonómovia v ankete agentúry Reuters odhadovali, že porastie len o 0,5 percenta.

08.06.2017 08:47
debata

Najviac sa darilo energetickým podnikom. Oznámilo to vo štvrtok nemecké ministerstvo hospodárstva. Údaje o priemyselnej výrobe tak po sklamaní, ktoré priniesol aprílový pokles priemyselných objednávok, znova dávajú nádej, že najväčšia európska ekonomika ďalej porastie. Ministerstvo tiež upravilo marcovú hodnotu smerom nahor. Pôvodne notifikovaný prepad o 0,4 percenta bol nakoniec o 0,1 percentu­álneho bodu nižší.

V stredu oznámili, že sa objem nových zákaziek nemeckých priemyselných podnikov v apríli medzimesačne znížil o 2,1 percenta, čo bolo oveľa viac, než odhadovali analytici.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. V minulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 1,9 percenta, najprudším tempom za päť rokov. Hospodársky rast v Nemecku vlani podporila silná súkromná spotreba, zvýšené vládne výdavky a priaznivý vývoj v stavebnom sektore.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #priemysel