Eurozóna má za sebou dobrý štvrťrok, zrýchlila svoj rast

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnil zhodne o 0,6 percenta.

08.06.2017 12:49
debata

Rast eurozóny sa tak zrýchlil, keďže v záverečnom štvrťroku vlaňajška sa jej ekonomika medzikvartálne zväčšila o 0,5 percenta. Tempo rastu hospodárstva celej EÚ počas januára až marca bolo rovnaké ako v štvrtom kvartáli 2016, kedy tiež posilnilo o 0,6 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medziročne sa ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku zväčšila o 1,9 percenta po raste o 1,8 percenta v predošlom kvartáli. V rámci celej EÚ medziročne vzrástla o 2,1 percenta po posilnení 2 percentá v záverečnom štvrťroku vlaňajška.

Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,8 percenta, čiže rovnakým tempo ako v záverečnom štvrťroku vlaňajška. Medziročný rast slovenského hospodárstva sa však počas januára až marca zrýchlil na 3,1 percenta z úrovne 2,9 percenta v štvrtom kvartáli 2016. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa ekonomika v prvom štvrťroku medzikvartálne najviac zväčšila v Rumunsku (1,7 %), Lotyšsku (1,6 %), Slovinsku (1,5 %) a v Litve (1,4 %). Najmenej posilnila ekonomika Veľkej Británie, a to o 0,2 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v prvom kvartáli v eurozóne stúpli o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ o 0,4 percenta. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne posilnila o 1,3 percenta a v rámci celej EÚ o 1,4 percenta. Export eurozóny vzrástol o 1,2 percenta a vývoz celej EÚ posilnil o jedno percento. Import eurozóny sa zväčšil o 1,3 percenta a dovoz celej EÚ sa zvýšil o 1,7 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v prvom štvrťroku pozitívne prispeli k rastu HDP v eurozóne aj v rámci celej EÚ,a to zhodne 0,2 percentuálneho bodu (pb). Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne aj v rámci celej EÚ k rastu ekonomiky prispela 0,3 pb. Zahraničný obchod eurozóny mal na rast HDP neutrálny vplyv, ale negatívne ovplyvnil rast ekonomiky celej EÚ. Aj zmeny stavu zásob mali na ekonomiku eurozóny neutrálny vplyv, ale pozitívne ovplyvnili hospodárstvo celej EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #HDP