Ukrajinský Naftogaz odmieta rokovať s Gazpromom na ruskej pôde

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz je pripravená rokovať s ruským plynárenským gigantom Gazprom, ale len za predpokladu, že rozhovory sa nebudú konať v Rusku.

08.06.2017 13:10
debata (19)

Uviedla to vo štvrtok firma. Gazprom tento týždeň oznámil, že je pripravený s Naftogazom rokovať o tranzite plynu do Európy po roku 2019, keď vyprší súčasná zmluva.

„Ruská federácia je pre rozhovory medzi ukrajinským Naftogazom a Gazpromom neprijateľným miestom,“ uviedol vo štvrtkovom vyhlásení Naftogaz. „Naftogaz zostáva otvorený rokovaniam s Gazpromom v Bruseli alebo v inom meste v Európskej únii,“ dodal.

Vzťahy medzi spoločnosťami Naftogaz a Gazprom sa vyostrili po ruskej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Podniky na seba vzájomne podali žaloby v hodnote desiatok miliárd dolárov na arbitrážnom súde v Štokholme.

Naftogaz na súde požaduje vyššie poplatky za tranzit ruského plynu a zrušenie klauzuly take-or-pay v zmluve o dodávkach plynu na Ukrajinu z roku 2009. Táto klauzula zaväzuje odberateľa na platenie aj v prípade, že neodoberie všetok plyn v objeme predpokladanom v zmluve.

Minulý týždeň Naftogaz uviedol, že arbitrážny súd v prípade klauzuly take-or-pay rozhodol v jeho prospech. Podľa Gazpromu išlo ale iba o predbežnú etapu arbitráže a konečné rozhodnutie ruská firma neočakáva skôr ako na konci júna.

Ukrajina od roku 2014 znižuje svoju energetickú závislosť na Rusku a od novembra 2015 nekupuje priamo od Ruska žiadny plyn. Zostáva však dôležitou cestou pre dodávky ruského plynu do Európy, napísala agentúra Reuters.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz