Azerbajdžanská spoločnosť vraj chce na Slovensku otvárať nové benzínky

Na slovenskom trhu s čerpacími stanicami možno vzrastie konkurencia. Záujem predávať pohonné látky má vraj azerbajdžanská štátna ropná spoločnosť SOCAR.

09.06.2017 12:50
debata (2)

Tvrdí to azerbajdžanský internetový portál azernews.az. Slovenské orgány však o plánoch firmy SOCAR zatiaľ nič nevedia.

„Ministerstvo hospodárstva nemá o tejto téme žiadne aktuálne informácie. Len pripomíname, že ministerstvo ani nevydáva povolenia alebo licencie na predaj pohonných látok, respektíve prevádzku čerpacích staníc,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk rezort hospodárstva.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý vydáva povolenie na podnikanie s pohonnými látkami, zatiaľ pre spoločnosť SOCAR žiadne povolenie nevydal. „Neevidujeme ani len žiadosť o povolenie od spomínanej spoločnosti,“ dodal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Jediný ropný producent v Azerbajdžane, spoločnosť SOCAR, v súčasnosti prevádzkuje čerpacie stanice v Gruzínsku, na Ukrajine, vo Švajčiarsku, Rumunsku a v domácom Azerbajdžane. Celkovo má tri stovky čerpačiek.

Ako uviedol spomínaný azerbajdžanský portál, podľa šéfa diplomatickej misie Azerbajdžanu na Slovensku Jafara Huseynzadeha, Slovensko má taktiež záujem o dovoz azerbajdžanského plynu. „Južný plynový koridor je medzi možnými alternatívami spolupráce medzi Azerbajdžanom a Slovenskom v plynárenskom a ropnom sektore,“ cituje ho azernews.az. V súčasnosti krajina vyváža plyn do Turecka a Gruzínska. Po dokončení južného koridoru však bude plyn z Azerbajdžanu dostupný ďalej v Európe.

Na Slovensko by sa tento plyn mohol dovážať prostredníctvom projektu Eastring, ktorý slovenský prepravca plynu Eustream presadzuje už od roku 2014. Plynovod by mal pritom prepojiť plynárenské siete Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny, Maďarska, Rumunska a Bulharska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #SOCAR #čerpacia stanica #pohonné látky