Britská libra klesla, akcie stúpli

Britskú libru prekvapivo slabý výsledok konzervatívcov v predčasných parlamentných voľbách zrazil v piatok voči doláru až o 2,5 percenta na takmer dvojmesačné minimum 1,2636 USD, neskôr ale mena časť strát zmazala.

09.06.2017 21:26
debata

Akcie v Británii však rástli, ďalší pokles libry totiž podporil akcie britských vývozcov a nadnárodných spoločnosti. Hore išli aj akcie v kontinentálnej Európe a na americkom trhu.

Investori libru predávali pre obavy, že nerozhodný výsledok volieb v Británii vyvolá politický chaos a skomplikuje rokovania o vystúpení krajiny z Európskej únie. Libra ku koncu dňa k doláru strácala 1,7 percenta, dostala sa na 1,2730 USD, voči euru potom odpisovala 1,5 percenta na 1,1378 EUR.

„Je to komplikovaná vec pre britskú ekonomiku aj pre rokovania o brexitu, takže je to pre libru negatívne,“ povedal k výsledkom volieb hlavný ekonóm spoločnosti AMP Shane Oliver. „Británia však predstavuje iba 2,5 percenta svetového hrubého domáceho produktu, takže nemožno príliš očakávať zvýšený vplyv na svetové investičné trhy,“ dodal.

Hlavný index britských akcií FTSE 100 v piatok nakoniec pridal 1,04 percenta na 7527,33 bodu. Rad podnikov z tohto indexu má rozsiahle medzinárodné aktivity a slabší kurz libry po prepočte zvyšuje hodnotu ich zahraničných príjmov.

Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 získal 0,37 percenta a svetový akciový index MSCI mal pred 18:00 SELČ k dobru 0,3 percenta. Americké akciové indexy v prvej polovici obchodovania vystúpili na nové rekordné maximá.

Konzervatívna strana premiérky Theresa Mayovia síce vyhrala štvrtkové predčasné parlamentné voľby, nezískala ale v novej snemovni väčšinu. Na začiatku rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie tak krajine hrozí politická neistota. Popoludní ale severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) oznámila, že začne s Mayovou rokovania o podpore vzniku konzervatívnej vlá­dy.

„Hoci je (volebný) výsledok prekvapením a mohol by viesť k ďalším voľbám v tomto roku, je zatiaľ reakcia trhu utlmená. Vláda toryov síce zostane pri moci, tvrdý brexit sa teraz ale zdá byť menej pravdepodobný,“ uviedol analytik Mark Dampier zo spoločnosti Hargreaves Lansdowne.

Kurz dolára využil slabú libru a stúpol na najvyššiu úroveň od konca marca. K euru americká mena spevnila o 0,2 percenta na 1,1192 USD. Index dolára ku košu šiestich mien spevnil o 0,4 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra