Diaľnica D3 je unikát. Súčasťou je najvyšší most v strednej Európe, či vetrolam

Nových 15 kilometrov polovičného profilu diaľnice D3 medzi kysuckou obcou Svrčinovec a štátnou hranicou s Poľskom otvorili pre vodičov v sobotu. Podľa ministra dopravy Árpáda Érseka ide o jeden z kľúčových úsekov diaľnice D3.

10.06.2017 14:24
D3, diaľnica, diaľnice, tunel, Foto: ,
Výstavba 15,4 kilometra diaľnice v polovičnom profile stála 417 miliónov eur bez DPH.
debata (41)

„Je to veľmi dôležitý úsek, ako aj ďalšie nasledujúce, pretože tu je tiež doprava neznesiteľná. Dlho to trvalo, ale teraz je to ukončené a treba pokračovať ďalej,“ povedal Érsek počas dopoludňajšej prehliadky diaľnice. Úsek D3 Svrčinovec – Skalité mal byť pôvodne odovzdaný do užívania vlani v októbri, omeškanie zapríčinili problémy s geológiou a zosuvy.

Výstavba 15,4 kilometra diaľnice v polovičnom profile stála 417 miliónov eur bez DPH. Dvanásť kilometrov medzi Svrčinovcom a Skalitým stálo 330 miliónov eur. Ďalšie tri kilometre medzi Skalitým a štátnou hranicou s Poľskom, ktoré postavili už v roku 2005, no neboli využívané, pretože končili na lúke, stáli ďalších 87 miliónov eur.

„Novootvorená diaľnica je na trase európskeho dopravného koridoru v severojužnom smere. Tranzitná doprava na tomto úseku tvorí približne tretinu celkovej premávky. Nový diaľničný priechod v Skalitom pomôže odľahčiť hraničné priechody Trstená na Orave (s Poľskom) a Svrčinovec (s Českom),“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Pri ceste po diaľnici Svrčinovec – Skalité – štátna hranica ušetria osobné automobily v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy, ktorá je o dva kilometre dlhšia, deväť minút času. Súčasťou diaľnice je aj 29 mostov a dva jednorúrové tunely Poľana (dlhý 898 metrov) a Svrčinovec (420 metrov).

Unikátny most

Most Valy vo výške 84 metrov nad terénom je najvyšším mostom na Slovensku aj v strednej Európe. Ďalšou raritou mosta je vetrolam, ktorého lamely sú osadené tak, aby cestujúcim umožnili unikátny výhľad do troch štátov – Slovenska, Česka a Poľska.

Novootvorený úsek sa začína križovatkou Svrčinovec, ktorá spája cesty I/11 a I/12 s úsekom D3 a končí sa v blízkosti obce Skalité, kde následne prechádza cez poľskú hranicu a pripája sa na rýchlostnú cestu S1. Nadväzujúci úsek na slovenskej strane Čadca, Bukov – Svrčinovec sa stavia a hotový by mal byť koncom roka 2020.

Výstavba 12-kilometrového úseku diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité bola rozdelená na dve fázy. Prvá bola financovaná z Operačného programu Doprava, na druhú prispejú fondy Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Úsek D3 Svrčinovec – Skalité postavili štyri stavebné spoločnosti Váhostav – SK, Doprastav, Strabag a Metrostav SK pod spoločnou hlavičkou Združenie D3 Svrčinovec – Skalité.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #D3 #Arpád Érsek #diaľnica D3